Au văzut cum arată groaza
Social 21 februarie 2023, 20:03 | 5143

Au văzut așa ceva doar în filme de groază. Sunt mărturisirile salvatorilor din Republica Moldova, care au participat pentru prima oară la căutarea oamenilor, după un cutremur devastator, precum cel din Turcia. Specialiștii au activat șapte zile în cea mai afectată zonă și au salvat un copil de trei ani.

Salvatorii își amintesc că 6 februarie, o zi obișnuită de muncă, a început cu citirea a zeci de știri despre cele întâmplate în Turcia și Siria. Știau deja că seara vor fi în drum spre locul tragediei. A fost mobilizată o echipă de 55 de persoane, specializate în lucrări de căutare și salvare în mediul urban.

ALEXANDR TATAROV, șef-adjunct al IGSU: "Asta era singurul lucru pe care ni-l doream: să ajungem cât mai repede posibil, să ajutăm mai mult, să salvăm cât mai multe persoane. Și am pornit la drum. Am făcut 55 de ore fără să ne oprim. Am participat prima dată la un cutremur real, unul devastator, cu consecințe foarte grave."

Salvatorii au mers în provincia Hatay, cea mai afectată de seism.

CONSTANTIN TARÂȚĂ, ofițer de legătură: "Imaginea a fost tristă. Așa ceva am văzut doar în filme. Nu este o simulare, e o realitate, unde trebuie să fim mai precauți, unde trebuie să înțelegem că suntem într-o regiune unde e și altă religie, ceea ce a fost o provocare pentru mulți."

Imediat ce au ajuns, și-au început misiunea. Loc de odihnă nu era. Bărbații au fost împărțiți în mai multe echipe: una de evaluare, alta de căutare, de salvare și altele. Lucrau cu schimbul, chiar și noaptea.

ALEXANDR TATAROV, șef-adjunct al IGSU: "Evaluează clădire cu clădire și stabilește care sunt riscurile pentru angajații noștri în cazul pătrunderii într-o clădire avariată, care sunt potențialele victime care se află în clădire, dacă sunt persoane vii, decedați... Asta se repetă pe toată strada."

Salvatorii au urmat proceduri standard de căutare. Mia întâi, erau implicați câinii antrenați.

Apoi, oamenii interveneau cu echipamentul acustic. În acest fel, sub dărâmături a fost găsit și un băiat de trei ani.

ANDREI ROTARI, șeful echipei de căutare: "Foarte mult timp a durat căutarea lui. Se auzeau voci, dar noi prin dărâmături nu-l găseam unde este. Am simțit vocea copilului care nu spunea cuvinte, doar geamăt."

Adrenalina l-a ajutat pe Andrei Rotari să țină un întreg perete cu mâinile goale, astfel încât acesta să nu se prăbușească.

ANDREI ROTARI, șeful echipei de căutare: "Când am scos copilul, am strigat să iasă afară repede, ca să nu cadă peretele. Eu, comandantul echipei, stabilizam peretele ca să nu cadă peste salvatori."

În ultimele zile, însă, șansele de a scoate supraviețuitori au scăzut aproape la zero.

CONSTANTIN TARÂȚĂ, ofițer de legătură: "Primele zile cât am fost acolo, căutarea era axată pe persoanele vii. În ultimele zile, când lucra tehnica grea, mult mai multe echipe activau, se înțelegea că ei deja lucrează sub alt aspect."

Salvatorii din Republica Moldova au recuperat 18 cadavre.

Bărbații povestesc că le-a fost greu să lucreze în special sub privirile pline de speranță ale rudelor victimelor, care până în ultima clipă credeau că îi vor vedea pe cei dragi vii și nevătămați.

ANDREI ROTARI, șeful echipei de căutare: "Au văzut echipamentul nostru foarte bun și aveau speranță. Spuneau să venim, să ne uităm dacă e cineva, viu. Am făcut tot ce am putut."

Cei 55 de salvatori, cu 12 autospeciale și doi câini de căutare, s-au întors la Chișinău în dimineața zilei de 18 februarie.

Opinia ta contează. Comentează!