Recensământul este în desfășurare
Social 9 aprilie 2024, 19:59 | 1038

Până pe 7 iulie, recenzorii Biroului Național de Statistică vor vizita fiecare gospodărie. Toți cetățenii sunt obligați să contribuie la oferirea datelor pentru statistică, potrivit legii. În caz contrar, sunt prevăzute sancțiuni. Echipa noastră de filmare a mers astăzi în comuna Ciorescu, să vadă cum decurge procesul.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Cei patru mii de recenzori angajați de Biroul Național de Statistică merg din casă în casă, pentru a colecta date despre cetățeni și locuințele acestora. Printre întrebările ce se regăsesc în chestionar se numără cele legate de apartenența etnică și religioasă, limba vorbită, nivelul de educație, locul de muncă dar și întrebări legate de locuință. Recenzorul va avea cu sine un chipiu, o vestă și o tabletă - toate cu logoul recensământului."

Răspunsurile vor fi înregistrate, în premieră, pe tabletă. Recenzorul va purta chipiu, tricou, vestă, rucsac și tabletă cu logoul recensământului. De asemenea, el va prezenta obligatoriu legitimația. În comuna Ciorescu au fost distribuiți șase recenzori, fiecare urmând să treacă pe la 500 de gospodării.

NATALIA BOSTAN, supervizor în comuna Ciorescu, BNS: "Se colectează date, inclusiv și cu caracter personal, se recenzează fiecare persoană individual. Se colectează și date generale, nume, prenume, locul de muncă, cât de des a ieșit în afara țării, dacă lucrează peste hotare, dacă lucrează peste hotare."

Conform legislației, toți cetățenii sunt obligați să contribuie la oferirea datelor. Biroul Național de Statistică afirmă că în cazul în care persoanele nu vor dori să colaboreze, acestea vor putea fi amendate.

NATALIA BOSTAN, supervizor în comuna Ciorescu, BNS: "Supervizorul se prezintă la fiecare locuință, dacă nu deschide nimeni ușa, până la cinci ori. În cazul în care nu se găsește nimeni acasă, se lasă un bilețel cu numărul de telefon. În cazul în care de patru ori s-a prezentat, dar persoana fiind acasă, nu a dorit să furnizeze datele, se apelează la poliție."

ANA BUTUCEL, recenzor BNS: "Cetățenii noștri sunt deschiși, pentru că campania s-a lansat deja. Toți cunosc informația propriu-zisă. Doar că sunt mai disponibili in afara orelor de lucru. Încercăm să convenim din timp sau lăsam broșura atunci când nu sunt disponibili."

Localnicii spun că nu au motive să blocheze munca recenzorilor. Procedura durează în jur de 30 de minute.

Pentru finanțarea lucrărilor de organizare și de efectuare a recensământului 2024, bugetul de stat a prevăzut peste 244 milioane de lei. Recensământul are loc o dată la zece ani.

Opinia ta contează. Comentează!