Un bărbat care a fost condamnat la închisoare pe viață a fost eliberat după 68 de ani petrecuți după gratii
Externe 19 februarie 2021, 15:45 | 4247

Un bărbat de culoare, condamnat la închisoare pe viață în Statele Unite pe când avea 15 ani, a fost eliberat condiționat după 68 de ani petrecuți după gratii. Contactul cu lumea exterioară, după aproape șapte decenii, a fost un adevărat șoc pentru fostul condamnat, care are acum 83 de ani.

Joe Ligon, eliberat dintr-o închisoare din Pennsylvania, spune că adaptarea este foarte grea, pentru că nimic nu mai e cum era acum șapte decenii, când a ajuns la închisoare. De altfel, acum patru ani, bărbatul refuzase să fie eliberat.

BRADLEY BRIDGE, membru Asociația Apărătorilor din Philadelphia: "Nu a vrut să fie eliberat condiționat, pentru că părerea lui era că a stat în închisoare suficient. Împlinise 65 de ani de închisoare. A refuzat să fie eliberat condiționat, așa cum refuzase să ceară clemență în anii '70. În cele din urmă, am înțeles ce voia el. Voia să fie eliberat fără condiționare, contestând termenul obligatoriu de eliberare condiționată pe care judecătorul i l-a aplicat la condamnare."

Joe a fost încarcerat în 1953 pentru crimă, după o serie de jafuri și atacuri. A recunoscut că a luat parte la acțiuni, împreună cu alți patru băieți, toți adolescenți, dar a pledat nevinovat la acuzația de crimă. Două persoane au murit și șase au fost rănite, în urma atacurilor.

BRADLEY BRIDGE, membru Asociația Apărătorilor din Philadelphia: "Joe a fost responsabil pentru ceea ce a făcut, dar nu a fost responsabil pentru ceea ce au făcut ceilalți oameni. În realitate era vinovat de un asalt și jaf, dar nimic mai mult, însă a primit pedeapsa obligatorie pe viață, fără eliberare condiționată, deoarece a fost găsit vinovat de două crime."

Joe Ligon este deținutul care a ispășit cea mai mare pedeapsă juvenilă din Statele Unite. Acum, la 83 de ani, a pășit într-o lume aproape nouă. Mulți dintre cei pe care îi știa nu mai sunt în viață. Este uimit de clădirile înalte de sticlă și de cât de mult s-a schimbat orașul Philadelphia față de cum îl știa el în 1953.

BRADLEY BRIDGE, membru Asociația Apărătorilor din Philadelphia: "Joe Ligon a fost eliberat și are 83 de ani. Nu are nicio șansă și nu va avea nicio ocazie să recidiveze, adică nu va mai comite nicio crimă. Acesta ar fi fost cazul și la vârsta de 73 de ani, și la 63 de ani."

Ligon beneficiază de sprijinul unei organizații, care îl ajută să se reintegreze și să se obișnuiască cu noua societate, să-l expună treptat noutăților, pentru ca bărbatul să nu fie copleșit emoțional.

Opinia ta contează. Comentează!