Un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de zece răniţi la Odesa în cursul nopţii de miercuri spre joi
Externe 2 mai 2024, 16:36 | 206

Un atac rusesc cu rachete a făcut mai mult de zece răniţi la Odesa în cursul nopţii de miercuri spre joi, au informat autorităţile locale. Președintele Volodimir Zelenski afirmă că pregătește șapte noi documente de securitate pentru Ucraina. Între timp, Statele Unite au emis sancțiuni împotriva a peste 200 de companii, care ajută Rusia să achiziţioneze componente-cheie pentru fabricarea de arme sau programe de apărare, relatează Reuters şi AFP.

„Un nou atac rusesc cu rachete balistice a lovit Odesa”, a raportat primarul acestui oraş din sud-vestul Ucrainei, Gennadi Truhanov, pe reţeaua socială Telegram. „Au fost distruse infrastructuri civile, iar 13 persoane au fost rănite în atac”, a precizat Truhanov, fără a oferi detalii. La rândul său, guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, a scris că în atacul rușilor au fost rănite 14 persoane. „Au fost distruse infrastructuri civile, printre care depozitele poştale”, a adăugat el.

Orașul de la Marea Neagră a fost vizat la începutul acestei săptămâni de atacuri masive. Miercuri dimineaţă, autorităţile au anunţat moartea a cel puţin trei persoane, iar luni, un atac similar a ucis acolo cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

În discursul său de miercuri seara, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că pregătește șapte noi documente de securitate pentru Ucraina – acorduri bilaterale, inclusiv unul cu Statele Unite.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Arme, finanțe, cooperare politică... Astăzi am detaliat aceste documente și avem deja texte preliminare ale unora dintre acorduri. Fiecare partener ne va sprijini în anul acesta și în următorii ani. Aceasta este arhitectura noastră de securitate, până vom adera la NATO."

„Orice mijloc de creștere a protecției împotriva terorii rusești are o prioritate specială”, a conchis Zelenski.

Între timp, Statele Unite au emis miercuri sute de noi sancţiuni vizând Rusia, într-o acţiune ce urmăreşte cu precădere să blocheze posibilităţile Moscovei de ocolire, inclusiv prin intermediul Chinei, a măsurilor occidentale luate, relatează Reuters şi AFP, citate de News.ro. Trezoreria Americii a impus sancţiuni pentru peste 200 de companii, iar Departamentul de Stat a fost implicat în desemnarea a peste 80 dintre ele. Este una dintre cele mai ample acţiuni împotriva companiilor chineze de până acum în cadrul sancţiunilor Washingtonului care vizează Rusia. Acestea vizează aproximativ 60 de companii şi persoane fizice străine, în special chineze, acuzate că „au ajutat Rusia să achiziţioneze componente-cheie pentru fabricarea de arme sau programe de apărare”, potrivit unui comunicat al Trezoreriei Statelor Unite. Sancţiunile afectează şi companii din alte cinci ţări - Emiratele Arabe Unite, Turcia, Azerbaijan, Belgia şi Slovacia, aceste două din urmă fiind membre ale Uniunii Europene, precizează sursa citată.

Opinia ta contează. Comentează!