IGSU desfășoară exerciții în teren
Social 27 martie 2024, 15:46 | 418

Zeci de pompieri, salvatori, polițiști de frontieră, dar și angajați ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică participă în aceste zile la o instruire privind lichidarea accidentelor cu implicarea substanțelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare. La acest curs teoretic și practic participă peste 70 de persoane. Exercițiile au loc la Centrul Republican de Instruire al IGSU din comuna Răzeni, raionul Ialoveni.

ALEXANDRU OPREA, șeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență: "Exercițiile sunt bazate pe scenarii complexe, care presupun implicarea mai multor servicii, dar partea cea mai importantă în aceste exerciții este că vom încerca să simulăm situații apropiate de realitate. Utilizăm persoane vii care vor pretinde că sunt victime."

SERGIU JUNEA, șef adjunct de direcție, IGSU: "Aceste exerciții folosesc la pregătirea din cadrul IGSU și nu doar din cadrul Inspectoratului, dar și a altor autorități, pentru a reacționa prompt la accidente care pot fi provocate în urma cutremurelor de pământ, în urma situațiilor excepționale chimice, scurgeri de substanțe chimice."

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a menționat că evenimentele care au zdruncinat societatea, precum pandemia sau războiul de la hotar, au arătat că Republica Moldova trebuie să-și consolideze capacitățile pentru a face față acestor provocări.

NICOLAE JELAMSCHI, directorul ANSP: "Aceste evenimente ne-au dat câteva lecții. Prima este că nu suntem suficient de bine echipați, cum am crezut, ca să răspundem acestor provocări, că nu avem un plan bine definit de a răspunde acestor provocări și că nu avem o colaborare tocmai bună pentru a face față lor."

JANA COSTACHI, secretar de stat al MAI: "Este cu atât mai important în contextul în care Republica Moldova se angajează să facă parte din centura de securitate a Uniunii Europene, iar securitatea poate fi amenințată de multiple riscuri."

Exercițiile se vor desfășura până vineri, 29 martie. În ultimii cinci ani au avut loc 18 cursuri similare, în cadrul cărora au fost instruiți peste 50 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie