Guvernul va aloca 800 de mii de euro pentru auditul extern al datoriilor Moldovagaz către Gazprom
Economic 3 noiembrie 2022, 15:35 | 514

Guvernul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege privind Programul de rambursare a TVA pentru domeniul agricol. Este vizată perioada aprilie 2022 – iunie 2023, inclusiv. Urmăriți detalii și alte știri.

Guvernul va aloca 800 de mii de euro pentru auditul extern al datoriilor Moldovagaz către Gazprom, pe care îl vor face două companii - una din Norvegia și alta din Marea Britanie. Auditul presupune elucidarea cu exactitate a constituirii datoriei Moldovagaz față de concernul rus, pentru gazele naturale livrate malului drept, în perioada 27 august 1991 - 31 octombrie 2021. În procesul de verificare vor fi analizate modul în care au fost repartizate, de către Moldovagaz și întreprinderile predecesoare, plățile pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stâng al Nistrului.

Executivul de la Chișinău și Comisia Europeană vor semna două acorduri de asistență financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova, în valoare totală de 52 de milioane de euro. Guvernul a aprobat proiectul pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării celor două acorduri. Primul prevede un credit nerambursabil de 27 de milioane de euro. Banii vor fi direcționați către programele privind populația și sănătatea reproductivă, guvernanța și societatea civilă, pacea și securitatea. Valoarea celui de-al doilea acord este de 25 de milioane de euro. Banii vor fi folosiți în mare parte pentru a depăși provocările climatice.

Producătorii agricoli vor beneficia de rambursarea TVA. Beneficiari ai Programului vor fi antreprenorii care au suportat pierderi de peste 50 la sută din cauza calamităților naturale produse în anul curent sau a embargoului impus de Federația Rusă la importul producției de origine vegetală din Republica Moldova. Rambursarea TVA se va efectua în baza cererii depuse la Serviciul Fiscal de Stat, iar plățile vor fi achitate în termen de 25 de zile lucrătoare de la data solicitării. Rambursarea va fi oferită pentru perioada aprilie 2022 – iunie 2023, inclusiv.

Opinia ta contează. Comentează!