Oamenii legii au efectuat percheziții în unele apartamente, unde au identificat sume mari de bani în plicuri
Social 7 martie 2024, 20:51 | 322

Peste 5,5 milioane de lei au fost ridicate de oamenii legii în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor de către Ilan Șor. Informațiile au fost prezentate astăzi de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin

Astăzi, dar și la finele săptămânii trecute, au avut loc percheziții și rețineri în unele „apartamente conspirative”. Polițiștii și procurorii au identificat mai multe persoane implicate în organizarea protestelor și a acțiunilor de compromitere a vectorului politic european. Inspectoratul General al Poliției a publicat și câteva înregistrări audio, în care se vorbește despre banii destinați protestatarilor. O bună parte din sumă urma să fie utilizată pentru organizarea unui protest, miercuri, la București, unde se desfășura Congresul Partidului Popular European. Potrivit șefului IGP, la manifestație urmau să participe în jur de 200 de persoane, însă polițiștii au reușit să-i împiedice pe mulți dintre ei, la destinație ajungând doar câțiva oameni.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șef al IGP: "S-a reușit de a identifica, precizez: nu curierii, nu persoanele care repartizează la veriga de mijloc și de jos aceste sume financiare, dar nemijlocit apartamentele conspirative unde se aflau sume de bani în cantități mult mai mari, iar unii se repartizau în plicuri pentru curierii care urmau să repartizeze aceste sume de bani în teritoriu."

Șeful Inspectoratului General al Poliției a atras atenția că, în urma descinderii într-un apartament al suspecților, o persoană a fost reținută în flagrant, iar în timpul perchezițiilor au fost ridicate peste 5,5 milioane de lei. O bună parte din această sumă urma să fie utilizată pentru organizarea unui protest, miercuri, la București, unde a avut loc Congresul Partidului Popular European, unde a participat și președintele Maia Sandu.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șef al IGP: "Acești bani erau, o parte, pentru a acoperi anumite acțiuni legate de proteste, dar o categorie, o parte a acestor bani erau pregătiți și pentru acțiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri, la București, acolo unde erau pregătite peste 200 de persoane să meargă organizat la București de aici, de la Chișinău."

Printre persoanele reținute sunt doi foști angajați ai instituțiilor de forță – colonei în rezervă. Unul a fost reținut vineri, 1 martie, iar un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne a fost reținut joi, 7 martie. În luna martie a anului trecut, poliția a reținut 25 de persoane suspectate de organizarea dezordinilor în timpul unor proteste organizate de fostul Partidu Șor, declarat neconstituțional. Doar șapte indivizi dintre cei 25 sunt acum pe banca acuzaților. Unul dintre inculpați se află în arest preventiv în penitenciar. Este vorba despre Andrei Baciurin, venit din Rusia. Anume acesta urma să meargă la fiecare adresă și să desfășoare acțiuni de instruire pentru declanșarea dezordinilor. Fiecărui membru al grupului i-a fost promisă o remunerare bănească.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie