Aproape 50 de elevi și studenți de etnie romă au burse de merit în valoare de 1200 de lei lunar
Social 6 martie 2024, 21:06 | 268

Aproape 50 de elevi și studenți de etnie romă, din învățământul liceal, profesional tehnic și superior, au burse de merit în valoare de 1200 de lei lunar. Tinerii au trecut printr-un concurs de selectare, organizat de Agenția Relații Interetnice în baza mediei notelor, a scrisorilor de intenție, dar și celor de recomandare. Scopul proiectului este de a-i încuraja pe elevi să meargă la studii universitare.

Printre cei 49 de beneficiari este și Felicia Bludoi, o tânără din Comrat. Aceasta spune că banii primiți pentru lunile ianuarie, februarie și martie vor fi cheltuiți pentru a achita jumătate din contractul la una din cele două facultăți.

FELICIA BLUDOI, beneficiară: "Cu prima bursă cred că îmi voi achita contractul la drept.Știu că bursa acum vine pe trei luni, exact o să-mi ajungă să achit jumătate din suma contractului."

Alți beneficiari de bursă sunt liceeni, deocamdată, dar speră să ajungă în scurt timp la facultatea dorită.

Deși Agenția Relații Interetnice anunța că 120 de elevi și studenți vor beneficia de aceste burse, la concursul s-au înregistrat doar 51 de persoane.

NICOLAE RĂDIȚA, director general adjunct, ARI: "Noi vom avea de lucru în continuare. Trebuie să urmărim reușite dumneavoastră, să vedem cum vă descurcați, pentru că odată ce statul vine cu acest ajutor, trebuie să demonstrați că capacitatea dumneavoastră și că motivația este pe măsura dumneavoastră."

VALENTINA OLARU, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării: "Proiectul are drept scop ca să susțină tinerii romi în procesul studiilor, să-i încurajeze ca ei să aplice și la studii liceale și la studiile în colegii, dar și învățământul superior.Ne-am propus să avem 120 de bursieri, avem 49. Au fost 51 de aplicații..Trebuia să fie confirmare, că da, el face parte de comunitatea romă, că este într-adevăr elev, student."

ION DUMINICA, cercetător științific, AȘM: "Aceste burse pentru studenții de etnie romă, care fac studii la liceu, centru de excelență sunt foarte importante, pentru că deschid perspective de incluziune educațională unității rome, pentru educația este primul pas spre integrare."

Pentru burse, din bugetul de stat au fost alocate 1,5 milioane de lei, pentru anul curent.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie