Au sărbătorit 8 martie altfel
Social 8 martie 2024, 19:58 | 1250

Zeci de femei și bărbați au ieșit astăzi în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Evenimentul s-a desfășurat cu lozinca „Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”. Fiecare participant avea o panglică sau stofă de culoare albastră, în semn de solidaritate cu femeile, care au suportat o atitudine necorespunzătoare.

Organizatorii marșului au ales pentru manifestație Ziua internațională a femeii, pentru a scoate în prim plan problema violenței sexuale, despre care multe femei nu au curajul să vorbească în alte condiții.

NATA ALBOT, jurnalistă: "Rezonez absolut cu toate mesajele, pe care le transmite revolta femeilor și nevoia lor de a avea drepturi egale cu restul membrilor societății."

Ziua Internațională a Femeilor este nu doar despre flori și cadouri, dar și o modalitate de a vorbi despre problemele cu care aceste persoane se confruntă, spun organizatorii marșului.

NATALIA REZNEAC, organizator: "Astăzi celebrăm drepturile care au fost dobândite până acum pentru femei. Plus la asta avem un subiect care ne doare foarte mult și anume violența sexuală, care nu se ascunde sub covor. Astăzi am adus și un „covor” în care vom ține un manifest de pe dânsul."

Membrii Guvernului, care au participat la marș, afirmă că femeile trebuie să aibă aceleași drepturi, pe care le ai bărbații.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Am venit în semn de solidaritate și în semn de angajament pentru a lupta cu egalitatea de gen până la capăt."

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Suntem aici pentru a ne arăta solidaritatea și disponibilitatea de a lucra pentru o societate mai egală."

Anul acesta, organizatorii au decis să atragă atenția asupra unui subiect de o gravitate profundă – violența sexuală. Prin alegerea acestei teme, activiștii își doresc să amplifice mesajul că violența de orice formă este inacceptabilă și să sublinieze importanța sprijinului comunitar pentru victime. Tradițional, participanții la marșul feminist au pornit din Scuarul magazinului „Unic” și s-au deplasat pe bulevardul Ștefan cel Mare spre Parcul Dendrariu.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie