Guterres avertizează omenirea
Externe 18 ianuarie 2023, 19:53 | 685

”Omenirea priveşte în ochiul unui uragan de categoria 5”, avertizează secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres. Într-un discurs ținut la forumul economic de la Davos, Guterres s-a referit la spectrul larg de crize, inclusiv războiul dus de Rusia în Ucraina.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "Privim în ochiul unui uragan de categoria 5. Lumea noastră este lovită de o furtună perfectă pe mai multe fronturi. Să începem cu criza economică globală. La toate se adaugă o provocare existențială majoră - flirtăm cu dezastrul climatic. Fiecare săptămână aduce o nouă poveste de groază climatică. Fără noi acțiuni, ne îndreptăm către o încălzire cu 2,8 grade. Consecințele ar fi devastatoare. Mai multe părți ale planetei noastre ar fi de nelocuit și pentru mulți asta ar însemna o sentință la moarte."

Secretarul general al ONU a precizat că la toate se adaugă alți factori - conflicte, violențe, război.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "În mod special, invazia rusă asupra Ucrainei. Nu doar din cauza suferinței cetățenilor ucraineni, dar și pentru implicațiile sale globale profunde - asupra alimentelor globale și prețurilor la energie, asupra lanțurilor comerciale și de aprovizionare, asupra problemelor de securitate nucleară."

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial se desfășoară la Davos până pe 20 ianuarie și are motto-ul „Cooperare într-o lume fragmentată”. Sunt abordate teme precum războiul dus de Rusia în Ucraina, încetinirea economică globală și provocările de mediu.

Marți, în cadrul forumului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar. Tot marți, și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a susținut un discurs în care a îndemnat la unitate în susținerea Kievului.

Opinia ta contează. Comentează!