Benzina și motorina vor fi importate printr-un proces simplificat
Politic 14 decembrie 2022, 19:47 | 516

Guvernul a decis: benzina și motorina vor fi importate printr-un proces simplificat. Obținerea probelor pe teritoriul vamal nu va fi obligatorie. Urmează detalii și alte știri.

La punctul de trecere pentru traficul feroviar Basarabeasca – Serpniovo urmează a fi instituit un control comun. Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Protocolului între structurile Republicii Moldova și celor din Ucraina. Autoritățile cred că documentul va contribui la diversificarea căilor de transportare a mărfurilor, precum și la dezvoltarea cooperării transfrontaliere.

Un alt proiect aprobat de Guvern prevede măsuri de susținere a activității operatorilor de transport rutier. Se propune micșorarea prețului, de la 580 la 240 de euro, pentru o autorizație multilaterală CEMT anuală, cu carnet de drum. Cele pe termen scurt se vor ieftini, de la 50 la 20 de euro, iar prețul unic al autorizației pentru transporturi rutiere internaționale de mărfuri va fi de cinci euro. ”Aceste modificări vor permite reducerea poverii administrative și vor spori competitivitatea operatorilor de transport, în special pe plan regional”, a argumentat reprezentantul Guvernului. Totodată, proiectul prevede eliminarea necesității plății taxei vamale pentru tractoarele rutiere pentru semiremorci, cu vârsta până la șapte ani.

Guvernul a decis că benzina și motorina vor fi importate în Republica Moldova printr-un proces simplificat. În cazul importului direct din Uniunea Europeană, vor fi recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, fără prelevarea probelor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. Dacă produsele petroliere esențiale sunt originare din țări terțe, este obligatorie obținerea unui raport de inspecție de la instituții de profil, recunoscute de autoritatea abilitată din Republica Moldova. Acum, piața locală a produselor petroliere este asigurată din importul de la principalii furnizori din regiune. Anul trecut, pe acest post a fost Romania, cu o cotă de 99,35% din total.

Opinia ta contează. Comentează!