Motivarea deciziei CCR, publicată
Externe 7 iunie 2018, 20:10 | 1972

Judecătorii Curții Constituționale de la București au prezentat motivarea deciziei, care îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA. Hotărârea nu are termen de punere în aplicare, fiind definitivă și obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial şi pe site-ul instituției. Președintele României este, practic, pus în ilegalitate dacă nu respectă decizia.

Potrivit presei bucureştene, hotărârea CCR-ului ar conține peste 70 de pagini, iar în ea nu se menționează sancțiuni, pentru că se pleacă de la premisa că se va respecta decizia Curții. Prin urmare, președintele Klaus Iohannis ar fi obligat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

Recent, șeful statului declarase că se va pronunţa în privinţa revocării şefei DNA doar după ce va primi motivarea Curţii şi o va citi cu foarte mare atenţie. El a mai precizat că va respecta Constituţia României şi statul de drept, insistând în același timp asupra independenţei procurorilor, care nu trebuie controlați politic.

Amintim că pe 30 mai, într-o hotărâre fără drept de apel, judecătorii Curții Constituţionale au constatat că între Guvern şi preşedintele României s-a creat un conflict juridic de natură constituţională, generat de refuzul şefului statului, Klaus Iohannis, de a da curs propunerii de demitere a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea conflictului, preşedintele urmează să emită decretul de revocare, aşa cum a cerut, în februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Acesta a acuzat-o atunci pe Kovesi că a încălcat Constituţia şi a dăunat imaginii României în străinătate. Președintele Iohannis nu s-a lăsat convins însă de aceste argumente și a respins cererea, invocând avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

Opinia ta contează. Comentează!