Zeci de angajați ai Primăriei Chișinău au ridicat premii de peste 13 milioane de lei
Politic 19 iunie 2019, 20:41 | 1813

Zeci de angajați ai Primăriei Chișinău au beneficiat în anul 2017 de premii și sporuri salariale nejustificate de peste 13 milioane de lei. Asta în condițiile în care municipalitatea avea datorii de peste 30 de milioane de lei. Constatările au fost făcute de Curtea de Conturi și se regăsesc într-o investigație a jurnaliștilor de la RISE Moldova.

În decembrie 2017, Consiliul Municipal Chișinău a decis ca mai mulți angajați ai Primăriei capitalei să ridice un premiu anual.

Astfel, Curtea de Conturi a constatat că angajații Primăriei Chișinău au încasat bonusuri în sumă totală de opt milioane de lei, în timp ce bugetul municipal ducea lipsă de 30 de milioane de lei.

Totodată, potrivit lui Sergiu Ştirbu, nu s-a respectat modalitatea de salarizare.

Printre cei care ar fi beneficiat nejustificat de premii sunt: fostul edil al capitalei Dorin Chirtoacă, fostul primar interimar Silvia Radu, viceprimarul Nistor Grozavu și actualul primar interimar, Ruslan Codreanu, care în 2017 deținea funcția de viceprimar. Cei mai mulți bani a primit Grozavu - 27 de mii 800 de lei, asta chiar dacă declarase anterior că ar fi gata să renunțe la orice fel de premiu.

Silvia Radu și Dorin Chirtoacă au ridicat câte un adaos salarial de 9.500 de lei.

Silvia Radu și Ruslan Codreanu au beneficiat de premii pentru 2016, deși în acel an ei nici nu erau angajați ai Primăriei capitalei.

Precizăm că, în noiembrie 2017, Silvia Radu a devenit primar interimar al capitalei, după ce a fost numită în funcţie de viceprimarul Nistor Grozavu, care în acel moment asigura interimatul. Asta după ce, printr-o decizie de judecată, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar general, fiind bănuit de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată. Și Ruslan Codreanu a fost numit în funcția de viceprimar tot de Grozavu.

Silvia Radu ar fi restituit municipalităţii premiul de 9.500 de lei, ridicat în 2017. A făcut-o însă după ce jurnaliștii de la RISE Moldova au luat-o la întrebări în privința banilor.

Totodată, mai mulți angajați au primit sporuri salariale duble pentru acces la secretul de stat. Dorin Chirtoacă și Valeriu Didencu, secretar al CMC în 2017, au primit câte aproximativ șapte mii de lei, Nistor Grozavu - peste 17 mii, iar Iurie Cuculescu, pe atunci consilier al lui Chirtoacă, puțin peste trei mii de lei.

Potrivit Curții de Conturi, funcționarii nici nu aveau dreptul de acces la secretul de stat. Curtea de Conturi a constatat nereguli și la salarizarea pentru anul 2017 a angajaților mai multor direcții din cadrul Primăriei. Șeful Direcției Economie ar fi primit nejustificat puțin peste 17 mii de lei. De asemenea, mulți angajați de la Direcția Locativ-Comunală au ridicat sporuri salariale și plăți de stimulare de peste un milion de lei, deși legea nu prevede astfel de bonusuri pentru acești angajați. Alte aproape trei milioane ar fi ajuns, nejustificat, în buzunarul directorilor mai multor instituții de învățământ din Chișinău. În total, Curtea de Conturi a stabilit că Primăria Chișinău a cheltuit nejustificat peste 13 milioane de lei. Raportul Curții de Conturi a ajuns pe masa procurorilor, iar între timp Primăria capitalei trebuie să soluționeze lacunele depistate. 

Opinia ta contează. Comentează!