Autoritățile de la București și cele de la Chișinău își unesc eforturile pentru crearea unui spațiu digital comun
Social 12 decembrie 2022, 19:47 | 337

Autoritățile de la București și cele de la Chișinău își unesc eforturile pentru crearea unui spațiu digital comun. În planul său pentru cercetare, inovare și specializare inteligentă, Guvernul României a elaborat un program special pentru Republica Moldova, a declarat astăzi la Chișinău ministrul român al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

SEBASTIAN BURDUJA, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, România: "Dincolo de ceea ce noi facem pentru transformarea digitală și spațiul digital comun, noi am alocat bani și din planul național pentru cercetare, inovare și specializare inteligentă, este un plan ambițios de 60 de miliarde de lei și avem un program special și pentru Republica Moldova. Pe măsură ce concretizăm acest buget pentru anul viitor, ne vom bucura să alocăm cât mai multe fonduri pentru cercetarea științifică din Republica Moldova."

IURIE ȚURCANU, viceprim-ministru pentru digitalizare, Republica Moldova: "Crearea spațiului digital comun înseamnă schimb de date automatizat; înseamnă servicii de calitate, procese administrative mai performante."

Iurie Țurcanu a vorbit de inițierea procedurii de recunoaștere mutuală a semnăturii digitale.

IURIE ȚURCANU, viceprim-ministru pentru digitalizare, Republica Moldova: "Ne vom coagula eforturile comune pentru a crea noi valori digitale. Una dintre ele este o aplicație mobilă care se va regăsi pe telefoanele tuturor cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și va asigura conexiunea cu autoritățile statului, având guvernul foarte aproape de noi, oriunde am fi, pe orice meridian am fi."

Totodată, părțile vor putea beneficia de inovațiile, expertiza și echipele unei alteia din domeniul digital.

SEBASTIAN BURDUJA, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, România: "Salut faptul că deja sunt trei soluții în testare în România și sunt soluții importante. O să dau un singur exemplu pentru că mi se pare relevant. De fapt, noi mereu vă dăm drept exemplu... Partea de notificare a cetățeanului în momentul în care statul îi accesează datele. Este o chestiune fundamentală de responsabilitate, de transparență în raport cu cetățenii."

În luna februarie curent a avut loc ședința Comisiei interguvernamentale, în cadrul căreia a fost semnat Memorandumul de înțelegere pentru digitalizare, de către guvernele de la Chișinău și de la București.

Opinia ta contează. Comentează!