Parlamentul i-a votat astăzi pe cei trei membri ai Consiliul Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor
Politic 30 martie 2023, 15:21 | 1180

Parlamentul i-a votat astăzi pe cei trei membri ai Consiliul Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor, care au fost promovați de comisia pre-vetting. Pentru Tatiana Ceaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun au votat 62 de deputați ai puterii. Cei trei au fost numiți pentru mandate de câte șase ani. CSM a devenit astfel funcțional cu patru membri, dintre care trei non-judecători, dar și judecătoarea Nina Cernat, singura care nu a demisionat din cadrul Consiliului. Pentru a fi pe deplin reprezentativ, noul CSM trebuie să fie format din șase judecători, aleși prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor, și ați șase membri non-judecători, numiți de Parlament.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei Juridice, Numiri și Imunități: "În rezultatul evaluării candidaților, am primit opt decizii de la comisia de pre-vetting, dintre care în trei decizii evaluarea integrității a fost promovată cu succes. În cadrul comisiei Juridice, am organizat interviurile pentru selectarea candidaților la funcția de membru CSM și candidații propuși spre atenția Dumneavoastră au acumulat un punctaj înalt."

Fiecare dintre cei trei membri noi ai CSM au fost luați la întrebări de deputați, înainte de a primi votul de numire în funcție.

DIANA CARAMAN, deputat BCS: "Din funcția Dumneavoastră, cum o să luptați împotriva politizării sistemului?"

ALEXANDRU POSTICĂ, membru al CSM: "Într-adevăr am fost martori atunci când judecătorii au adoptat decizii pe placul unor politicieni. Vreau să vă asigur că eu, în calitate de membru al CSM, care niciodată nu am fost membru de partid, voi depune tot efortul, astfel încât asemenea cazuri să nu fie admise."

VASILE BOLEA, deputat BCS: "Noi avem o situație inedită în sistemul justiției, atunci când avem un CSM blocat și o Curte Supremă blocată, mulți cetățeni au două întrebări: Cine este vinovat? Și ce trebuie de făcut? În viziunea Dumneavoastră, cine este vinovat în crearea unei asemenea situații?"

ION GUZUN, membru al CSM: "Referitor la vină, v-aș spune că este o multitudine complexă. Această situație s-a datorat inclusiv influenței din interiorul sistemului judecătoresc, care a depășit anumite limite legale. Nu s-a comunicat pe interior, acea situație prin care le-a expirat mandatul membrilor CSM în anul 2019, la fel a afectat legitimitatea acestora. Un alt factor ar fi că marea majoritate a membrilor CSM au deținut câte două mandate în ambele componențe, iar rezultatele au fost prea mici."

ANA CALINICI, deputat PAS: "Care este viziunea Dumneavoastră pentru sporirea activității CSM pe viitor și îmbunătățirea comunicării instituției atât cu cetățenii, cât și cu judecătorii?"

TATIANA CEAGLIC, membru al CSM: "Consider necesar de a spune că ședințele sunt publice, plasate public, ca cetățenii să le vadă. De asemenea, trebuie stabilit și un mod de comunicare directă cu cetățenii și cu corpul de judecători."

Alexandru Postică este avocat și cofondator al unui birou de avocați. A activat în domeniul drepturilor omului și dezvoltare strategică, deținând diverse funcții în cadrul ONG-ului Promo-Lex. Din februarie 2022, este membru al Colegiului disciplinar pe lângă CSM.

Ion Guzun este director al Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii, președinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă președintele Republicii Moldova și vicepreședinte al Consiliului Amnesty International Moldova. Anterior a activat în calitate de membru al Consiliului consultativ pentru prevenirea torturii în Comisia juridică, numiri și imunități.

Tatiana Ceaglic a activat la Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, în perioada 2008-2013. De asemenea, din 2012 până în 2016, a fost membră a Consiliului de Mediere. Din 2020 până în 2022, a fost expert în justiție la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Opinia ta contează. Comentează!