Primim gaze din Statele Unite
Social 1 aprilie 2024, 20:18 | 459

Azi și mâine, consumatorii din Republica Moldova vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Potrivit autorităților de la Chișinău, este vorba despre un volum de testare de 2,6 milioane metri cubi de gaze, importate de Energocom.

Acest volum este necesar pentru consumul curent și va fi oferit la un preț competitiv. Directorul interimar al Energocom afirmă că diversificarea surselor de gaze, în special prin utilizarea gazelor LNG, va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova. „Gazele LNG, extragerea și transportarea acestora, sunt o alternativă celor rusești. Sunt lichefiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi re-gazificate”, precizează într-un comunicat administrația Energocom-ului.

VICTOR BÂNZARI, directorul interimar al Energocom: "Diversificarea surselor de gaze va pregăti operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire."

Energocom a fost prima companie, care a folosit interconexiunea dintre Grecia și Bulgaria, și întregul coridor vertical de gaze pentru a transporta gaze spre Republica Moldova, și depozitele subterane din Ucraina.

Energocom a început colaborarea cu compania grecească DEPA în luna aprilie trecut. Compania a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite. Pe 30 noiembrie trecut, Energocom și DEPA au semnat un Memorandum de înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a celor lichefiate.

Opinia ta contează. Comentează!