GROZA: Nu există vreo procedură de urgență de aderare la Uniunea Europeană, iar procesul este foarte extins
Politic 4 martie 2022, 16:22 | 991

Demersul Chișinăului privind aderarea la Uniunea Europeană este unul important, dar contextul depunerii acestei cereri este cu totul special și diferit. ”Este un proces foarte extins și implică numeroase etape obligatorii, negocieri și ani de reforme interne”, a declarat aseară la postul nostru de televiziune directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, comentând cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

IULIAN GROZA, directorul executiv al IPRE: "Am văzut mai multe informații în presa internațională și locală precum că ar exista o anumită procedură de urgență de aderare la Uniunea Europeană. Nu există vreo procedură de urgență stabilită în Tratatul Uniunii Europene. Deci, procesul este foarte extins, foarte lung, care implică etapa, după depunerea cererii de aplicare, să există o evaluare a cererii, să fie oferit statutul de ”țară candidat”. După ce este oferit statutul de ”țară candidat”, se pot deschide negocieri pe tratatul de aderare, care implică 30 de capitole."

Iulian Groza a oferit, în acest sens, exemplu Croației, care în anul 2003 a primit perspectiva europeană la summit-ului de la Thessaloniki. Croația a fost acceptată în Uniunea Europeană în 2013, fiind un caz de succes în care aderarea la UE s-a produs relativ rapid.

Groza a mai spus că, cel mai probabil, săptămâna viitoare va avea loc un summit extraordinar al Uniunii Europene, în cadrul căruia se va discuta despre criza de securitate din regiune, dar și despre cererile de aderare, semnate de Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Următoarea etapă, după oferirea statului de candidat, ar fi mai mulți ani de reforme interne, iar după finalizarea negocierilor privind Tratatul de Aderare, acest document va fi supus unui referendum național, a precizat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, în cadrul emisiunii ”Cabinetul din umbră” de la postul nostru de televiziune.

Opinia ta contează. Comentează!