Promo-lex a sesizat UEFA
Social 10 august 2023, 20:15 | 479

Asociația Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol, atât timp cât nu este asigurată respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Demersul a fost făcut în contextul încălcărilor grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, precum și al omorului în condiții suspecte a disidentului de peste Nistru, Oleg Horjan.

Promo-LEX a expediat o notă informativă către președintele UEFA Aleksander Čeferin și Comitetul Executiv al organizației pentru a informa despre situația din stânga Nistrului.

PAVEL CAZACU, avocat Promo-Lex: "În contextul holdingul Sheriff controlează atât clubul Sheriff, controlează fiecare aspect atât social cât și economic din regiunea Transnistreană, dar mai ales controlează administrația de facto, noi am decis că acestă informație trebuie să o cunoască în primul rând UEFA și ar trebui să țină cont de aceste aspecte, de situația concretă ce ține de drepturile omului, de cazurile individuale atunci când decid să accepte ca aceste meciuri să se desfășoare la Tiraspol, în regiunea Transnistreană, un teritoriu închis, izolat , controlat de un holding care nu-i pasă de drepturile omului."

Suplimentar, în condițiile în care așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă” a fost prelungit de către administrația de la Tiraspol până pe 16 septembrie curent, decizia UEFA din 4 iulie de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol pare a fi bazată pe informații eronate sau incomplete, mai notează Promo-LEX.

PAVEL CAZACU, avocat Promo-Lex: "Din perspectiva noastră, decizia de a ridica acea suspendare de oferirea a cordului ca acest meci să se organizeze la Tiraspol, noi considerăm că au avut cel puțin informații eronate și nu bazate pe fapte reale din teritoriu. Să confirme ceea ce toată lumea cunoaște despre situația extrem de proastă din acest teritoriu."

Un nou meci din preliminariile Europa League urmează să aibă loc astăzi, 10 august, la Tiraspol.

Opinia ta contează. Comentează!