Drepturile omului nu sunt respectate
Social 20 aprilie 2019, 00:45 | 1223

In Republica Moldova este inregistrata o degradare continua, in ce priveste accesul la justitie, libertatea de exprimare, respectarea drepturilor omului, dar si dreptul la asistenta medicala. Constatarile au fost facute de catre Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, intr-un raport privind situatia din anul trecut. Potrivit acestuia, pe unele segmente suntem alaturi de tarile africane.

Mihai Cotorobai a subliniat un aspect nou, caracteristic anului trecut. Este vorba de barierele existente în exercitarea activității avocaților, dar și a altor apărători ai drepturilor omului. Ombudsmanul consideră că eliminarea acestor bariere este o condiție esențială pentru a asigura realizarea dreptului fundamental la un proces echitabil. Cotorobai s-a referit la statutul juridic al grupului de persoane de origine turcă din administrația Liceului „Orizont”, expulzat de către autorități sub pretextul existenței unei amenințări către securitatea națională.

În raport se regăsește aplicarea disproporționată a dreptului de a alege și a fi ales. Drept exemplu a servit invalidarea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, dar și modificarea sistemului electoral. Anul 2018 a fost marcat de discursuri de ură în spațiul public, de atacuri asupra presei și lipsă de reacții din partea instituțiilor responsabile. Cotorobai s-a referit și la încălcarea drepturilor cu privire la ocrotirea sănătății.

O altă abatere este emiterea mandatelor de arestare, în pofida restricțiilor de a plasa în arest preventiv persoane cu maladii grave.

În raport se mai arată că anul trecut, 28 de deținuți au decedat în penitenciar, dintre care șase - prin suicid. În toate cauzele de deces, avocatul poporului s-a sesizat din oficiu, iar în trei cazuri au existat suspiciuni privind decesul în condiții dubioase. Potrivit Avocatului Poporului, Republica Moldova a căzut, timp de șase ani, cu 36 poziții și este alături de țările africane. Doar în 2018 a căzut 11 trepte. Recomandările pe marginea conținutului Raportului, precum și însăși raportul a fost expediat Parlamentului până la 15 martie, conform Legii. În decurs de 60 de zile, documentul trebuie examinat în cadrul ședinței plenare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie