Trei membri ai grupării administrate de Plahotniuc, inclusiv finul său, Dorin Damir, au fost reținuți astăzi de procurori
Politic 5 iulie 2021, 19:27 | 1668

Trei persoane, inclusiv unul dintre finii fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, au fost reținuți astăzi de procurori. Ofițerii au descins la domiciliile, birourile și automobilele mai multor suspecți. Au fost reținuți șeful Inspectoratului de Politie Bălți, Valeriu Cojocaru, președintele Asociației FEA, Dorin Damir și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră.

Ofițerii PCCOCS au descins în această dimineață la domiciliile, în birourile și automobilele mai multor persoane. Au fost reținuți Șeful Inspectoratului de Politie al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, președintele Asociației FEA, Dorin Damir, și un inspector din cadrul Poliției de Frontieră. Aceștia sunt învinuiți de ”abuz de serviciu”, ”delapidarea averii statului”, ”trecerea ilegală a frontierei de stat”, ”divulgarea secretului de stat” și ”fals în acte publice”. Astăzi, jurnaliștii au mai aflat că Damir ar fi fost încadrat în Ministerul de Interne ca „ofițer sub acoperire”, primea bani de la stat, dar niciodată nu sa prezentat la locul de munca. Totul a început când Direcția operațiuni speciale era condusă de Gheorghe Cavcaliuc. Cu puțin timp în urmă, Cavcaliuc a difuzat un comunicat în care neagă acuzațiile și spune că nu a semnat niciodată vreun document de angajare a lui Damir în vreo funcție în poliție.

Dorin Damir este fost polițist și om de afaceri cu o reputație controversată. Este președintele Asociației de lupte FEA-Moldova și finul de cununie al fugarului Vladimir Plahotniuc. Inițial, a fost oficial director al holdingului „Argus-S”, iar ulterior a coordonat din umbră activitatea acestuia. Potrivit presei de investigație, în perioada regimului Plahotniuc, Damir era una dintre cele mai importante figuri ale grupării care controla instituțiile statului. Firma „Argus-S” îi asigura lui Plahotniuc securitatea. „Argus-S” a fost implicată în 2013 în scandalul vizând filarea și interceptarea convorbirilor telefonice a mai multor demnitari și jurnaliști. Presa a mai scris că anume lui Damir i s-a încredințat mușamalizarea omorul din Pădurea Domnească, atunci când a fost împușcat Sorin Paciu. Mai mult, șeful unei asociații sportive din Moldova, Victor Popescu, l-a acuzat anterior pe Damir de atentat la viața sa, organizat prin intermediul luptătorilor clubului „Lion”. În vara anului 2019, după ce Plahotniuc a fugit din Moldova, fostul director al companiei „MoldAtsa”, Sorin Stati, a declarat că, în spatele schemelor de contrabandă cu anabolizante stătea Dorin Damir. Acesta însă, a negat acuzațiile. Despre Dorin Damir s-a mai scris că ar fi amenințat judecătorii Curții de Apel Chișinău, forțându-i să ia decizii în defavoarea deținuților politici din „grupul Petrenco”, somând instanța să-i țină în arest. De-a lungul timpului, în presă au apărut informații că luptătorii din clubul „Lion”, care este parte a Federaţiei FEA, condusă de Damir, au fost implicați în suprimarea acțiunilor de protest anti-oligarhice, desfășurate în apropierea casei lui Plahotniuc. Atunci, luptătorii au agresat mai mulți jurnaliști, dar și mai mulți protestatari care au venit să-și manifeste nemulțumirea față regimul cleptocratic gestionat de Plahotniuc. Ex-deputatul democrat, Iurie Bolboceanu, spunea, în 2019, că Dorin Damir ar fi somat o persoană să depună mărturii false împotriva sa într-un dosar.

Valeriu Cojocaru a ajuns în vizorul presei la sfârșitul anului 2012, când deținea funcția de șef al Comisariatului de Poliţie Făleşti, urmare a tragediei din Pădurea Domnească. La 14 ianuarie 2013, Cojocaru a fost demis de către fostul ministru de Interne, Dorin Recean, pentru faptul că nu a informat MAI-ul despre cazul care a avut loc în Pădurea Domnească. Atunci Recean declara că există probe care demonstrează că Valeriu Cojocaru ar fi dat indicații ca informația să nu fie înregistrată corespunzător la Departamentul Poliție din cadrul MAI. Deşi demis din minister, Valeriu Cojocaru a activat totuşi în cadrul acestei instituţii până în aprilie 2014, fiind şef de secţie în cadrul Direcţiei misiuni speciale. Ulterior, după ce cazul a devenit public, fostul comisar de Făleşti a fost înlăturat din nou din sistem. Un an și jumătate mai târziu, Valeriu Cojocaru a fost avansat în grad. Pe 17 decembrie 2015, fostul ministrul de Interne, Oleg Balan, și șeful IGP de atunci, Gheorghe Cavcaliuc, au decorat patru ofițeri, între care și pe Cojocaru, care au participat la operațiunile de identificare și reținere a unei grupări din Bălți. Atunci, Cojocaru deținea deja funcția de șef al Direcției nr.5 a INI, pe care a deținut-o până pe 17 iunie 2019.

Opinia ta contează. Comentează!