Fumatul, un viciu al societății
Social 6 iunie 2023, 19:50 | 351

Peste șase mii de oameni mor anual în Republica Moldova din cauza fumatului. Responsabilii de la Ministerul Sănătății i-au îndemnat pe cetățeni să contribuie la combaterea acestui viciu, mai ales că numărul fumătorilor activi este în creștere în ultimii ani. Unii locuitori ai capitalei ne-au spus că au încercat să se lase de fumat, dar le este greu să renunțe la acest viciu.

Alți oameni ne-au spus că nu fumează și îi îndeamnă și pe toți să facă același lucru.

Președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciu, susține că fumatul a devenit o problemă gravă în Republica Moldova din cauza mai multor factori, printre care și inactivitatea instituțiilor competente.

DAN PERCIUN, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie: "Trebuie să recunoaștem că avem o problemă de contrabandă internă. Din păcate astăzi avem situația când la piața centrală mai pot fi procurate produse din tutun la prețul de 12, 14,16 lei, ceea ce este mult sub valoarea totală a accizelor care ar trebui să fie aplicate."

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Trei din zece moldoveni de vârsta adultă, circa 30% se declară fumători actuali și mai mult de un sfert, peste 26% consumă zilnic produse din tutun."

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, în Republica Moldova, peste șase mii de oameni mor în fiecare an din cauza fumatului, al doilea cel mai răspândit factor de risc determinant pentru bolile netransmisibile.

Ziua mondială fără tutun este sărbătorită în fiecare an pe 31 mai, când oamenii sunt îndemnați să se abțină pentru cel puțin 24 de ore de la toate formele de consum de tutun.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie