Satele prind viață, înainte de Paște
Social 14 aprilie 2023, 19:40 | 1316

Satele prind viață, înainte de Paște. Oamenii au multe de făcut în casă și în ogradă. Dar, numărul oaspeților care se adună împreună la masa de sărbătoare se tot rărește. Fiecare are cel puțin un copil plecat în străinătate. Paștele nu mai e cum a fost pe vremuri, spun sătenii din raionul Cimișlia, unde a fost echipa noastră de filmare.

Când am venit în satul Fetița, Galina Morari era cu o carte în mână, pe prispa casei. Femeia spune că pasca se coace doar cu sufletul liniștit și în deplină armonie.

Pregătirile de Paște au început cu mult timp în urmă.

Bătrâna abia așteaptă să meargă la copii, în Chișinău, unde va sărbători Paștele. E fericită că niciunul nu e plecat printre străini.

Munca e în toi și în satul vecin, Hârtop. Până să intre în bucătărie, Parascovia Macheev a ieșit să prășească un pic.

Un singur lucru îi umbrește sărbătorile pascale: copiii nu-s acasă.

De când copiii sunt plecați, sărbătorile nu mai sunt ca înainte. Pentru acest bărbat, toate pregătirile se reduc acum la cumpărarea unui cozonac.

Îi macină pe oamenii de la sat și lipsa banilor. Deși vor să-și permită niște mici bucurii de Paște, nu le prea reușește.

Spiritul sărbătorii a ocolit multe case din Hârtop. Meniul nu e atât de arătos, iar locurile la mese rămân pustii. Mulți săteni nici nu mai au vecini... Sunt plecați în căutarea unei vieți mai bune.

Opinia ta contează. Comentează!