Kazahstanul declară stare de urgență pentru două săptămâni în cel mai mare oraș din Asia Centrală, Almaty
Externe 5 ianuarie 2022, 19:30 | 630

Kazahstanul a declarat stare de urgență pentru două săptămâni în câteva regiuni ale țării, inclusiv în cel mai mare oraș din Asia Centrală, Almaty. Nursultan Nazarbaev a fost eliberat din funcția de președinte al Consiliului de Securitate. Internetul a picat în toată țara. Guvernul a demisionat după două zile de proteste violente, fără precedent, provocate de o majorare a preţului la gaz. Un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almaty, scriu AFP și Reuters.

Poliţia a tras cu grenade asurzitoare şi a utilizat gaze lacrimogene împotriva unei mulţimi de câteva mii de persoane, fără a reuşi să împiedice pătrunderea unor protestatari în clădire. Mai mulţi protestatari şi-au însuşit bastoane şi scuturi ale poliţiei. Pe lângă faptul că au renunțat să aplice forța împotriva protestatarilor, unii ofițeri au decis să se alăture.

Protestele au început duminică, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a decretat stare de urgență în regiunea Almaty, până pe 19 ianuarie. Peste 200 de persoane au fost reținute de către autorități.

Președintele Tokayev a acceptat demisia guvernului, după protestele violente de marți seara. Dublarea prețului combustibilului într-una dintre cele mai bogate în petrol țări din lume a scos oameni în stradă, mai multe clădiri guvernamentale fiind atacate peste noapte în orașele Cimkent și Taraz.

KASSYM-JOMART TOKAEV președintele kazah: "Chemarea la atac asupra instituțiilor de stat, civile și militare, sunt absolut ilegale. Este o crimă, pentru care trebuie să răspunzi. Actuala putere nu va pica, dar nu avem nevoie de conflicte. Vrem un dialog și reciprocitate."

Protestele au surprins inclusiv autoritățile, Kazahstan fiind una dintre cele mai stabile dintre fostele republici sovietice. Acest lucru a permis atragerea unor investiții străine de sute de miliarde de dolari în industriile sale petroliere și metalurgice de-a lungul a trei decenii de independență.

Opinia ta contează. Comentează!