Războiul ruso-ucrainean a scos la iveală slăbiciunile Europei faţă de Moscova, afrimă prim-ministrul finlandez, Sanna Marin
Externe 2 decembrie 2022, 16:07 | 475

Războiul ruso-ucrainean a scos la iveală slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova. De această părere este prim-ministrul finlandez, Sanna Marin. Liderul ţării candidat pentru aderarea la NATO a declarat că ”Europa nu este suficient de puternică să stea singură în faţa Moscovei”. Sanna Marin consideră că blocul comunitar ar trebui să asculte statele membre, care erau controlate de Uniunea Sovietică până la prăbuşirea acesteia.

SANNA MARIN, prim-ministrul Finlandei: "Am avut discuții strategice la Consiliul Europei. Politicienii polonezi și baltici întotdeauna au spus că noi nu înțelegem logica lui Putin, nu înțelegem logica Rusiei. Lui nu-i pasă de legăturile economice. Lui îi pasă doar de Rusia și de viziunea lui asupra Europei, iar în viziunea lui, Ucraina este parte a Rusiei și din această cauză atacă."

Sanna Marin a insistat că Ucraina trebuie să fie ajutată prin "toate mijloacele", adăugând că Statele Unite au jucat un rol central în furnizarea de arme Kievului, a mijloacelor financiare şi ajutorului umanitar necesar pentru a opri înaintarea Rusiei.

În timpul vizitei de stat a preşedintelui Franţei în Statele Unite, Joe Biden şi Emmanuel Macron şi-au manifestat ieri la Washington dorinţa de a căuta împreună o soluţie la războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev. ”Sunt gata pentru discuție”, a declarat Biden în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Sunt pregătit să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate să încheie războiul. Nu a făcut-o încă."

Cei doi preşedinţi şi-au reiterat angajamentul de a continua să susţină Ucraina, preşedintele francez asigurând că "nu va împinge niciodată ucrainenii să accepte un compromis, care ar fi inacceptabil pentru ei, deoarece aceasta nu ar permite construirea "unei păci durabile". Într-un interviu acordat joi dimineaţă unui canal american, Emmanuel Macron şi-a confirmat intenţia de a vorbi și el cu Putin, în special pe subiecte precum energia nucleară civilă şi Centrala de la Zaporojie.

EMMANUEL MACRON, președintele Franței: "- Aveți o viziune despre cum va arăta o pace de succes? - Una sustenabilă. - Ce înseamnă asta? - Cred că o pace bună nu este una care va fi impusă Ucrainei."

Kremlinul a respins vineri condiţiile menţionate de Joe Biden, care s-a declarat gata să discute cu Vladimir Putin dacă acesta din urmă îşi retrage trupele din Ucraina pentru a pune capăt conflictului, scrie RIA Novosti.

"Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el.

Opinia ta contează. Comentează!