PSRM-Șor au desemnat un nou judecător la Curtea Constituțională - fostul procuror Boris Lupașcu
Politic 23 aprilie 2021, 17:45 | 2856

Evenimentele din Parlament s-au desfășurat astăzi „la foc automat”. La nici două ore după adoptarea celor două decizii privind Curtea Constituțională și demiterea Domnicăi Manole, deputații PSRM-Șor au desemnat un nou judecător la Curtea Constituțională. Este vorba de Boris Lupașcu, un fost procuror promovat în funcție în timpul guvernării comuniste, care acum exercită meseria de avocat. ”Se încearcă o tentativă de uzurpare a puterii de stat!”, au reacționat deputații din opoziție. Iar Amabasadorul Uniunii Europene în Republica, Peter Michalko, a declarat că ”acțiunile de astăzi din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a schimba componența Curții, reprezintă un atac clar împotriva Constituției Republicii Moldova și asupra independenței Curții Constituționale”.

Deputații PSRM-Șor au votat pentru numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani. Lupașcu a depus rapid jurământul în plenul Parlamentului, dar în lipsa președintelui Maia Sandu și a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii, așa cum cere legea. Șefa statului și membrii CSM au refuzat să vină la ședință. Chiar și așa, jurământul a fost depus în aplauzele deputaților PSRM-Șor.

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului: "Stimați colegi, mulțumim. Domnule Lupașcu, felicitări! Succese vă dorim și caracter în apărarea intereselor Republicii Moldova! Mulțumim!"

După consumarea procedurii, deputatul Sergiu Litvinenco a declart că - cităm - ”la moment se încearcă o tentativă de uzurpare a puterii de stat de către Dodon, Șor și Plahotniuc. Republica Moldova trebuie apărată”. De notat că votul deputaților PSRM-Șor privind abrogarea Hotărârii din 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională, a fost calificat drept ilegal de mai mulți juriști și experți constituuționali.

Opinia ta contează. Comentează!