A fost lansat serviciul ”E-PERMIS”
Social 21 februarie 2023, 17:42 | 926

Mai multe acte permisive în zona de frontieră pot fi solicitate și eliberate online, de azi înainte. Inspectoratul Național al Poliției de Frontieră a lansat sistemul informațional „e-permis”, care a costat circa 600 mii de lei. Cetățeanul nu va mai trebui să stea la codă, la ghișeu, să copieze actele, să aștepte cel puțin zece zile pentru perfectarea acestora, afirmă autoritățile.

Pe noua platformă vor putea fi solicitate șase acte, inclusiv permise de acces în zona de frontieră pentru cetățenii Republicii Moldova și cei străini, aviz pentru desfășurarea vânătorii, permis de acces pentru mijloace plutitoare în zona frontierei de stat, permis temporar la un punct de trecere a frontierei și permis de activitate în punctele frontierei pentru persoane juridice.

ROSIAN VASILOI, șeful Poliției de Frontieră: "Prin acest proiect, ne-am propus să ajustăm și să aliniem procedurile noastre de activitate la bunele practici ale UE, care sunt bazate pe tehnologii moderne, pe simplificarea procedurilor de obținere a permiselor de aflare în zona de frontieră și pe interoperabilitatea diferitor sisteme informaționale. Aceste lucruri asigură un acces mai ușor la informație pentru cetățeni."

Pentru a depune cererile online, cetățenii vor trebui să acceseze pagina web a Poliției de frontieră, la rubrica „e-permis”. Solicitanții vor completa un formular cu date personale și vor expedia cererea. Ulterior, aceasta va fi examinată de angajații Poliției de Frontieră.

Până acum, cererile erau depuse pe suport de hârtie, iar permisele erau eliberate de polițiștii de frontieră timp de cinci, zece zile. Cu noul sistem, permisele ar putea fi accesibile chiar din ziua depunerii cererii.

Serviciul ”e-sistem” este gratuit și este o acțiune care se regăsește în Strategia națională de management integrat al frontierei de stat pentru anii 2022-2025. Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului 2022, angajații Poliției de Frontieră au perfectat și eliberat circa 28 de mii de acte permisive pe suport de hârtie, dintre care 24 de mii sunt pentru accesul în zona de frontieră, permise pentru ambarcațiuni – 482, avize pentru vânătoare – peste trei mii, autorizații de activitate în zona de frontieră – 229 și permise pentru activitatea în punctele de frontieră – 37.

Opinia ta contează. Comentează!