Ministerul Educației a cedat parțial
Social 22 august 2023, 19:45 | 2081

După ce luni, mai mulți părinți, ai căror elevi își fac studiile în clasele liceale din satele Văsieni și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni, au protestat la Guvern, Ministerul Educației le-a acceptat parțial solicitarea. Instituția a anunțat deschiderea mai multor clase de a X-a în școlile din raion, inclusiv în liceul din satul Ruseștii Noi.

Potrivit Ministerului Educației, Liceul Teoretic Ruseștii Noi va deveni instituție zonală unde vor fi încadrați și elevii din clasa a X-a din satul vecin, Văsieni. Astfel, elevii de la Văsieni nu vor mai fi nevoiți să meargă la Bardar, sat care se află puțin mai departe.

MINISTERUL EDUCAȚIEI ȘI CERCETPRII: "Autoritățile locale în domeniul educației s-au angajat să asigure condițiile necesare pentru transportarea adolescenților din Văsieni la Ruseștii Noi, distanța între cele două localități constituind 6,4 km. Unitatea de transport, care va fi utilizată în acest scop, este într-o condiție tehnică bună. În prezent, 20 de cereri de admitere au fost depuse la liceul din Ruseștii Noi și 17 la cel din Văsieni."

Potrivit autorităților, în clasa a IX-a din Ruseștii Noi își fac studiile 40 de elevi, iar în Văsieni - 19. În anul de studii 2022-2023 liceul din Văsieni nu a avut admitere în clasele de liceu din cauza numărului mic de candidați. Metodologia de admitere a elevilor în învățământul liceal, aprobată în anul 2017, prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au cel puțin două clase de a X-a. Documentul prevede, ca excepție, că Ministerul Educației poate accepta, la propunerea consiliilor raionale, organizarea învățământului liceal în baza unei singure clase de a X-a dacă instituțiile de învățământ din mediul rural întrunesc mai multe condiții, inclusiv distanța redusă dintre localități și disponibilitatea Consiliului raional de a asigura transport pentru elevi.

Opinia ta contează. Comentează!