Cetăţenie moldovenească „prin Emirate”
Social 15 iulie 2018, 11:58 | 5517

Legalizarea ilegalităţilor din sectorul financiar-bancar, spălărea banilor de origine dubioasă şi transformarea Republicii Moldova într-o formă de offshore. Sunt câteva dintre efectele pe care ar putea să le producă programul guvernamental de dobândire a cetățeniei moldoveneşti prin investiții. Despre aceasta atenţionează expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţa. Potrivit lui, dar şi altor experți, Republica Moldova poate să piardă regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Contractul privind elaborarea, implementarea și promovarea internațională a Programului de dobândire a cetățeniei moldoveneşti prin investiții a fost semnat miercuri, 11 iulie, cu liderul Consorțiului câștigător, MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd. O comisie guvernamentală, prezidată de ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a selectat câștigătorul concursului de atribuire a contractului, notează Ministerul Economiei într-un comunicat de presă. Ceea ce a uitat să precizeze ministerul este denumirea completă a MIC Holding LLC. Potrivit unui alt comunicat, publicat de Henley and Partners, este vorba despre Moldovan Investment Company, o firmă fondată recent în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Mai mult, lansarea oficială la nivel internațional a programului privind acordarea cetățeniei prin investiții va avea loc la începutul lunii noiembrie în acelaşi oraş din Emirate. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu.

Veaceslav Negruţa se întreabă de ce potenţialii cumpărători de cetăţenii nu sunt puşi de guvernanţii moldoveni să investească în domenii cu adevărat importante pentru ţară, precum agricultura sau industria prelucrătoare, ci în împrumuturi statului şi în imobile. Potrivit lui, aceste domenii sunt cele mai atractive pentru anumite grupuri care au scopul de a spăla sau a legaliza fonduri obţinute în mod fraudulos. Totodată, Negruţa spune că în Republica Moldova ar putea să fie implementată o formă de off-shore, care să faciliteze astfel de operaţiuni cu bani murdari.

Veaceslav Negruţa mai spune că implicarea jurisdicţiei emirate în acest proiect al conducerii de la Chişinău nu este întâmplătoare, iar în această situaţie sunt în pericol acordurile pe care le-a semnat Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

Despre pericolul suspendării regimului liberalizat de vize vorbeşte şi directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, care notează că securizarea frontierelor şi accesul persoanelor străine pe teritoriul Uniunii Europene este un factor primordial pentru blocul comunitar.

La semnarea contractului cu consorţiul de companii, Chiril Gaburici a declarat că cetățenia prin investiții este o formă care se aplică în mai multe state, precum Malta, Cipru, Canada, Letonia, Australia și altele. Lucrurile nu stau chiar aşa. Despre aceasta atenţionează Andres Gutierrez, managerul de dezvoltare a afacerilor al companiei londoneze de consultanță CS Global Partners, firmă care ca şi Henley&Partners are ca obiect de activitate dobândirea cetăţeniilor prin investiţii.

În declaraţia pentru Jurnal TV, Andres Gutierrez notează că există şi anumite pericole.

Compania Henley & Partners, membru al consorțiului cu care Guvernul de la Chişinău a semnat contractul, a figurat într-un scandal de corupţie în Mlata. Este vorba despre o investigaţie nefinalizată la care a lucrat în ultimele luni de viaţă jurnalista malteză, Daphne Caruana Galicia, ucisă în octombrie 2017. Jurnalista remarca în notele sale că programul guvernului maltez de acordare a cetăţeniilor pentru străini se bazează pe taxe de protecţie şi mită la nivel înalt. Am încercat să obţinem o reacţie de la Guvern, dar la Serviciul de presă al instituţiei ni s-a spus că Executivul va da un răspuns "dacă va considera necesar".

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie