Orașul Phoenix, din statul Arizona, se confruntă cu un nou val de căldură, cu temperaturi ce depășesc 46 de grade Celsius
Externe 29 august 2023, 15:25 | 242

Vremea extremă face ravagii pe continentul nord-american. O furtună numită Idalia este așteptată să ajungă azi în statul Florida, autoritățile atenționând localnicii despre riscul unor inundații severe, scrie Reuters. Iar orașul Phoenix, din statul Arizona, se confruntă cu un nou val de căldură, cu temperaturi ce depășesc 46 de grade Celsius.

Noua rundă de temperaturi înalte din Phoenix vine după ce pe durata lunii iulie s-au înregistrat temperaturi de peste 37 de grade Celsius. Turiștii au fost surprinși de intensitatea căldurii, notează Reuters.

Meteorologii susțin că recordurile de temperaturi înalte, înregistrate în vara aceasta, rivalizează cu cele din 2020.

ALEX YOUNG, meteorolog principal la biroul National Weather Services din Phoenix: "În special iulie și august sunt fără precedent. Lucrurile pe care le vedem în ceea ce privește datele este modul în care lucrurile au tendința de-a lungul timpului, iar tendința este de încălzire cu evenimente mai extreme. Este cam ceea ce am văzut în această vară cu valul de căldură."

Între timp, pe coasta Golfului din Florida este de așteptat să vină furtuna tropicală Idalia, care potrivit Centrului Național pentru Uragane, tinde să se transforme într-un uragan major. Furtuna a trecut luni de vestul Cubei, oferind americanilor o imagine a ceea ce va urma. În orașele situate la sud de Havana, casele au fost inundate și mii de oameni au fost evacuați, scrie Reuters. Animațiile prin satelit arată intensitatea în creștere a furtunii. Autoritățile din Florida au emis avertismente de uragan și furtună tropicală pentru cele 14 milioane de localnici.

MICHAEL BRENNAN, directorul Centrului Național pentru Uragane: "Aceasta este o zonă în care evidențiem pericolul inundațiilor care amenință viața din cauza furtunii. Circulația va împinge apa din Golful Mexic în locuri precum Charlotte Harbour, Tampa Bay și regiunea Big Bend. Valurile de furtună sunt foarte sensibile aici."

Rezidenții din Florida se pregătesc deja de Idalia. Oamenii din Tampa au fost văzuți umplând saci de nisip la un punct de distribuție, școlile au anulat orele, iar aeroportul Internațional Tampa a anunțat că va suspenda operațiunile comerciale, mai notează Reuters.

Opinia ta contează. Comentează!