Ciocoi: Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice
Politic 7 iunie 2021, 19:29 | 768

Ministerul de Externe a anunțat că Hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de diplomația de la Chișinău. De asemenea, premierul interimar Aureliu Ciocoi susține că Guvernul ”nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitate să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al MAEIE: "Ministerul a luat act de lista propusă de Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 162 de secții de votare și a confirmat că dispune de capacitățile logistice necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, inclusiv conform propunerilor inițiale transmise pe 25 mai 2021, adică 191 de secții de votare. Hotărârea adoptată în ședința extraordinară din 5 iunie de către Comisia Electorală Centrală privind constituirea a 139 de secții de votare în străinătate nu a fost avizată în prealabil de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene."

Și premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a reacționat la decizia buclucașă a Comisiei Electorale Centrale. El a dat asigurări că Guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare.

REACȚIA PREMIERULUI INTERIMAR, AURELIU CIOCOI: "„Suntem nedumeriți că CEC nu a luat în considerație recomandările colegilor noștri din cadrul misiunilor diplomatice care se vor afla în situația să gestioneze procesul de vot, în mod special în țările în care mulți concetățeni de-ai noștri nu au avut posibilitate să-și exercite dreptul constituțional de a vota la scrutinul prezidențial din toamna anului 2020. Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială”."

A menționat premierul interimar Ciocoi. El a încurajat CEC să-și revadă decizia, având în vedere recomandările formulate de MAEIE, „în special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot înaintea orei de închidere a secțiilor de vot”. Autoritatea electorală a fost lovită de un val de critici după ce a aprobat un număr de 139 de secții de votare pentru alegătorii din străinătate, în pofida faptului că MAEIE a propus deschiderea a 191 de secții de votare.

Opinia ta contează. Comentează!