Tabăra Dor, la cea de-a 11 ediție
Social 10 august 2023, 20:22 | 604

Zeci de copii din diaspora, familiile cărora s-au stabilit în 20 de țări ale lumii, au revenit acasă, în Republica Moldova, pentru scurt timp. Împreună cu alți 17 copii, care locuiesc aici, aceștia se vor distra, vor comunica și vor participa la activități comune la tabăra „DOR”, din raionul Dubăsari.

Tabăra „DOR” este organizată anual pentru consolidarea legăturilor culturale ale copiilor din diasporă cu țara de origine – Republica Moldova. La ediția din acest an participă peste 100 de copii din 21 state, inclusiv Republica Moldova, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Mai mult de jumătate dintre participanți a venit la tabără pentru prima dată. Unele fete care au venit din Irlanda, Canada și Italia ne-au împărtășit emoțiile lor. Madalina Gherasim, implicată în programul "DOR", a fost pentru prima dată la această tabără când avea vârsta de 13 ani. În 2019 a revenit la aici în calitate de mentor pentru a le trasmite copiilor iubirea față de patrie. Ne-a spus că în calitate de mentor se simte mai aproape de țara de origine. Asta chiar dacă este născuta peste hotare, în Portugalia, iar apoi a emigrat în Elveția.

MĂDĂLINA GHERASIM, mentor al taberei "DOR": "Și sa arat copiilor nu numai a nostri care sau născut peste hotare dar și copiilor din ambele tari din Portugalia dar și din Elveția sa le arat obiceiuri frumoase pe care le avem, insist foarte mult să vină să cunoască Moldova la nivel de turism la fel pentru că avem o țara foarte frumoasă."

Organizatorii susțin că până pe 17 august, tinerii din diaspora vor participa la mai multe ateliere, unde vor învăța despre bucătăria tradițională, meșteșugărit, instrumente naționale, istorie și film. De asemenea, vor fi organizate seri de creaţie cu participarea unor nume cunoscute din domeniul artei. Copiii vor pleca și în excursii - într-o o zi la sat, iar în altă zi la Chișinău, unde vor vizita inclusiv Parlamentul și vor înscena o sesiune plenară.

NADEJDA ZUBCO, șefa boroului relații cu diaspora: "Noi am încercat sa atragem in program tot ce avem noi mai bun aici in țara, inclusiv și personalitățile pe care le avem, ca copii sa poata pleca din Moldova cu o impresie destul de buna și sa își aducă aminte cu mare admiratie și drag de ceea ce rămâne aici acasă."

La evenimentul de lansare a ediției din anul curent a taberei „DOR” a participat și președintele, Maia Sandu, care le-a transmis un mesaj adolescenților din diasporă.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Să continue sa iubească Republica Molodova, să țină legătura, să fie curioși și sa revină aici cât de des pot. Altfel că evident că le urez succes, le spun că e important sa învețe bine, să muncească bine, pentru că doar așa vor putea să-și realizeze potențialul, doar așa vor putea sa își atingă obiectivele."

Programul DOR a fost lansat în anul 2013 şi are drept scop consolidarea legăturilor emoţionale, culturale şi de identitate ale copiilor şi adolescenţilor din diaspora cu ţara de origine, prin activităţi practice.

Opinia ta contează. Comentează!