Salariul mediu va fi de 13.700 de lei
Social 21 decembrie 2023, 20:18 | 352

Salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul viitor, va crește cu 2000 de lei - de la 11.700 la 13.700 lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri. Ce au mai decis membrii guvernului, vedeți în continuare!

Începând cu 1 ianuarie 2024, indemnizația unică oferită la nașterea copilului va ajunge la 20 de mii de lei. Față de nivelul curent, suma crește cu peste 9000 de lei. Hotărârea a fost aprobată de Guvern. Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în anul 2024, peste 33 de mii de familii vor beneficia de indemnizație unică la nașterea copilului.

Cabinetul de miniștri a mai aprobat crearea Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică. Instituția va avea misiunea de a implementa politicile de stat în domeniul securității cibernetice, având scopul de a proteja sistemele informaționale ale furnizorilor de servicii. De asemenea, Agenția va fi responsabilă de protecția infrastructurii informaționale critice, identificarea și evidența furnizorilor de servicii, implementarea unui mecanism obligatoriu de raportare a incidentelor cibernetice, dar și de supravegherea și controlul de stat al respectării de către furnizorii de servicii a cadrului normativ în domeniul securității cibernetice.

Salariul mediu pe economie va fi în anul 2024 de 13.700 de lei. Începând cu anul viitor, salariul mediu va crește cu 2000 de lei, acesta fiind în prezent de 11.700 de lei. Salariu mediu lunar pe economie este ajustat anual, în conformitate cu principalii indicatori macroeconomici prognozați. Mărimea acestui indicator se utilizează pentru a determina plafonul bazei de calcul a indemnizațiilor de asigurări sociale, venitului lunar asigurat al salariaților din parcurile IT, dar și pentru stabilirea valorii pagubelor în cazul săvârșirii unor abateri de la lege.

Opinia ta contează. Comentează!