Scrutin cu surprize în Olanda
Externe 24 mai 2019, 18:16 | 1091

Prima zi de vot pentru alegerile europarlamentare a produs si prima surpriza. In Olanda, scrutinul a fost castigat de Partidul Laburist, plasat abia pe locul trei in sondaje. Detalii aflati in cele ce urmeaza.

OLANDA

Potrivit exit-poll-urilor, Partidul Laburist din Olanda a ieșit învingător la europarlamentare, urmat de Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie al premierului Mark Rutte. Rezultatele oficiale vor fi anunțate abia duminică, dar dacă informațiile colectate la ieșirea de la urne se confirmă, atunci laburiştii vor obţine cinci din cele 26 de mandate alocate țării în Parlamentul European.

RUSIA

Rusia a refuzat să-i acorde viză de intrare pe teritoriul său fostului subsecretar de stat american pentru afaceri euroasiatice, Victoria Nuland. Informația a apărut în presa de la Moscova, care citează reprezentanți ai Ministerului rus de Externe. Nuland se află pe aşa-numita „listă neagră” cu oficiali americani, cărora le este interzis accesul în Rusia. Este vorba de o listă alcătuită de Moscova ca răspuns la sancţiunile instituite de către Statele Unite împotriva unor înalţi responsabili ruşi. Listele cu sancţiuni din partea Rusiei nu au fost niciodată publicate integral.

STATELE UNITE

Statele Unite au formulat 17 noi capete de acuzate împotriva lui Julian Assange, inclusiv pentru spionaj. Australianul este acuzat că a cerut, a primit şi a publicat sute de mii de documente guvernamentale secrete, dar şi că a deconspirat identităţile unor colaboratori ai autorităţilor americane. Departamentul de Justiţie de la Washington spune că toate aceste acţiuni intră sub incidenţa legii antispionaj. Fondatorul Wikileaks a fost arestat în Marea Britanie, dar Statele Unite vor extrădarea lui. Julian Assange riscă zeci de ani de închisoare. 

Opinia ta contează. Comentează!