Șeful Adunării Populare de la Comrat, Dmitrii Constantinov, nu exclude proclamarea unei așa-zise „republici găgăuze”
Social 23 august 2023, 19:57 | 919

Afirmații cu tentă separatistă în autonomia găgăuză. Președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitrii Constantinov, a declarat pentru un post de televiziune din regiunea transnistreană că nu exclude proclamarea unei așa-zise „republici găgăuze”. Un astfel de demers este ilegal, spun unii analiști politici. Autoritățile de la Chișinău atrag atenția că declarațiile lui Constantinov s-ar putea lăsa cu pedepse, potrivit legislației Republicii Moldova.

DMITRII CONSTANTINOV, președintele Adunării Populare a Găgăuziei: "- Admiteți faptul că, din nou, veți proclama „republica găgăuză”? - Nu este exclus acest lucru. - Sunteți gata pentru asta? - Poporul asta își dorește, pentru că autoritățile de la Chișinău au o atitudine apatică față de legislația noastră."

Potrivit președintelui Adunării Populare de la Comrat, Dmitrii Constantinov, pe 9 septembrie curent va avea loc un nou congres al aleșilor locali și autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomie. În cadrul acestui congres ar putea fi pus în discuție și subiectul privind proclamare așa-zisei „republici găgăuze”. Analiștii politici spun că acest lucru este ilegal, iar pentru autoritățile de la Chișinău, acest demers ar trebui să fie un motiv în plus pentru crearea unei politici coerente în raport cu autonomia găgăuză.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Încercarea de a reveni la subiectul „republica găgăuză” este nimic altceva decât reanimarea practicilor separatismului găgăuz din anii 90 cu toate consecințele. Este o chestie absolut ilegală și care, de fapt, va provoca și reacțiile corespunzătoare ale Chișinăului, care trebuie să apere suveranitatea și partea legală a Republicii Moldova."

Astfel de declarații vin să destabilizeze situația din Republica Moldova, care și așa e una complexă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, spune analistul politic Andrei Curăraru.

ANDREI CURĂRARU, analist politic WatchDog: "Trebuie să fie o reacție dură juridică. Serviciile speciale, Procuratura Generală trebuie să se autosesizeze, să inițieze o verificare a acestor declarații. Cred că este nevoie și de o reacție diplomatică, pe cât este de adecvată prezența reprezentanților autonomiei găgăuze în regiunea transnistreană cu declarații de tipul acesta. Or, asta s-ar putea să se integreze într-o strategie mai largă a Federației Ruse de destabilizare în Republica Moldova, în special în contextul alegerilor locale din această toamnă."

Consilierul președintelui Parlamentului, Aurica Jardan, a declarat pentru Jurnal TV, drept replică la declarația politicianului găgăuz, că legislația curentă stabilește pedepse pentru promovarea separatismului.

Opinia ta contează. Comentează!