Ziua de 9 mai este un prilej de comemorare, nu de sărbătoare, au spus oficialii care au venit astăzi la Complexul „Eternitate”
Social 9 mai 2024, 19:59 | 591

„Au murit pentru ca noi să trăim în pace. Să-i comemorăm cu pietate și să lăsăm moștenire generațiilor care vin o țară pașnică”. Este mesajul conducerii Republicii Molodva, care a mers astăzi la Complexul memorial „Eternitate” să comemoreze victimele celui de-Al Doilea Război Mondial. La evenimentele desfășurate cu ocazia Zilei Europei, la Chișinău a venit și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

JOHANNES HAHN, comisar european pentru buget şi administraţie: "Comemorăm victimele războiului și, de asemenea, nu uităm că doar Uniunea Europeană garantează pacea. Și nu este o coincidență că noi comemorăm și ne gândim la perspective în aceeași zi. Uniunea Europeană a demonstrat că este cea mai bună garanție ca să avem pace, stabilitate și prosperitate."

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Astăzi îi comemorăm pe pământenii noștri, care au luptat în al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent. Astăzi sărbătorim pacea pentru că pe 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru și astăzi sărbătorim Europa, Europa fiind cel mai durabil și mai de succes proiect de pace."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "În orice război nu există învingători, pierd toate părțile și cel mai tragic sunt viețile omenești care se pierd și nu se mai recuperează și rămâne durerea și amintirea care marchează generații și destine.Lecția pe care trebuie să o învățăm și uitându-ne și la ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră și astăzi este o ocazie în plus e să ne amintim de cei care într-adevăr au contribuit să readucă pacea în Europa."

În scurt timp, la Complexul „Eternitate” au venit reprezentanții Primăriei Chișinău.

ILIE CEBAN, viceprimar de Chișinău: "Tradițional de 9 mai, noi împreună cu echipa municipiului Chișinău venim aici la complexul memorial „Eternitate” și aducem omagiu celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Care au apărat patria, au luptat împotriva fascismului."

La eveniment au fost mulți dintre cei, ai căror bunici au căzut în cel de-al doilea război mondial. Printre cei prezenți erau și participanții la războiul de la Nistru, din 1992.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova mai sunt în viață 37 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

Opinia ta contează. Comentează!