Mai mulți elevi și profesori vor participa în următoarele zile la un atelier de teatru și film
Social 18 octombrie 2023, 20:23 | 245

Mai mulți elevi și profesori vor participa în următoarele zile la un atelier de teatru și film. Activitățile vor avea loc în două licee din capitală și vor fi moderate de studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Instruirile vor avea loc în perioada 18 - 24 octombrie, în cadrul proiectului „Educație fără granițe”. În cadrul aceluiași proiect, mai mulți actori, foști absolvenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice au organizat vara trecută un atelier de artă teatrală pentru copiii din România.

VICTORIA MELNIC, rectorul AMTAP: "Studenții de la UNATC, împreună cu profesorii de la UNATC au venit în Republica Moldova ca să facă mai multe ateliere la două licee și să prezinte un produs sub formă de spectacole, care vor fi prezentate elevilor din cele două licee."

LIVIU LUCACI, rectorul UNATC, București: "Este vorba despre construirea personalității oamenilor cu ajutorul tehnicilor de teatru și artă în general și a educației care utilizează cultura. Acesta este obiectivul nostru mare."

ADRIANA CAZACU, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării: "Pentru cadrele didactice se va face o instruire, cum putem valorifica acest instrument didactic: Cum educația prin teatru poate contribui la formarea copiilor, iar pentru copii este mai mult măiestrie, artă teatrală, este joc didactic."

În cadrul proiectului „Educație fără granițe”, în vara acestui an, mai mulți actori, foști absolvenți ai Academiei de Arte de la Chișinău au beneficiat de un stagiu de formare în România și au avut posibilitatea să le predea elevilor de peste Prut arta teatrală.

VICTOR UNTILĂ, actor: "Am avut ateliere de lucru cu copii. Adică veneau copii și se făceau aceste ateliere prin joc. Prin joc copilul se autocunoaște, descoperă, se maturizează."

CĂTĂLINA BUDU, actriță: "Aceste ateliere ne-au arătat că prin jocurile teatrale noi putem să dezbatem anumite teme, să scoatem în evidență calitățile pe care le au tinerii, să spargem barierele lor emoționale și complexele lor."

Actorii spun că și-ar dori mult ca arta teatrală să fie predată în școlile din Moldova, pentru ca elevii să poată învinge anumite frici.

VICTOR UNTILĂ, actor: "E important ca teatrul să fie implementat în școli ca disciplină obligatorie. La noi măcar să existe ca disciplină opțională. Nici asta nu există.În București am înțeles că asta deja este. Ministerul a aprobat această schimbare."

DUMITRIȚA MAXIMCIUC, șefă de catedră, AMTAP: "Se dorește o educație frumoasă prin intermediul teatrului. Să se ajungă la o dezvoltare continuă, să demonstreze că prin joc, prin diverse exerciții și anume prin implicarea în teatru și în diferite metode teatrale, copiii pot să se dezvolte, pot să gândească liber."

Proiectul a fost inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, în parteneriat cu Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!