Deputații au votat proiectul privind achiziția vaccinurilor cu derogarea de la legea privind achizițiile publice
Politic 12 martie 2021, 19:40 | 1748

Proiectul care reglementează procedura de procurare a vaccinurilor anti-Covid 19, cu derogare de la prevederile legii privind achizițiile publice, a provocat dezbateri aprinse în plenul Parlamentului. După lungi discuții și acuzații între putere și opoziție, deptații PAS și ai Platformei DA au prezentat amendamdente pentru eliminarea eventualelor scheme de corupție, dar și a preferințelor pentru un anumit tip de vaccin. Chiar dacă amendamentele au fost respinse de majoritatea parlamentară, proiectul de lege a fost votat aproape unanim.

Proiectul prevede că, în cazuri de extremă urgență, contractele de achiziții publice pentru vaccinul anti-COVID vor fi oficiate fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. De asemenea, este stipulată plata în avans pentru procurarea vaccinului. Suma totală preconizată pentru un milion de doze de vaccin este de 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății. Unii deputați au sesizat că aceste calcule indică spre faptul că s-a preconizat cumpărarea unui anumit tip de vaccin, al cărui cost este de aproximativ zece dolari.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "În paralel, apare informația care sunt costurile la celelalte vaccinuri. Și cumva e o coincidență foarte interesantă că aproape de zece dolari noi avem un vaccin - Sputnik. Nu am nimic împotrivă și nu vreau geopolitizarea problemei, dar întrebarea mea - a cest proiect nu se face special pentru a procura anume Sputnik?"

PETRU BURDUJA, deputat al PSRM: "Domn ule Slusari, eu cred că Dumneavoastră înțelegeți ceea ce spuneți pentru că situația e critică. Vă rog să vă calmați. Dumneavoastră nu cunoașteți situația din interior. Voi vorbiți pe ceea ce vedeți la televizor. Situația e mult m ai gravă."

IGOR GROSU, deputat al PAS: "Deci, două întrebări foarte simple - de la câți producători cumpărăm? pentră că vedem în public o isterie, din păcate, față de un vaccin sau față de altul. De la câți cumpărăm? dar și problema intermediarilor! Pentru că lumea cvrea să se asigure că n-o să cumpărăm de la a doua, de la a treia." CONSTANTIN NEDELEA, șef de secție achiziții medicamente: "Noi vom procura exclusiv de la producătorii care sunt aprobați în lista OMS, așa-numita listă de urgență. Cee ce ține de intermediari, eu nu văd o problemă când noi punem pe picior de egalitate atât producătorii, cât și intermediarii. Acestea sunt depozitele farmceutice."

LIVIU VOVC, deputat al Platformei DA: "Să lăsăm populismele, dar să facem un proiect ”perekupșciții” să vină să propună prețuri."

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: "Evident că sute de mii de cetățeni Citiți istoria!"

Proiectul a fost votat în prima lectură practic unanim de către deputații prezenți la ședință. Chiar dacă deputații PAS și ai Platformei DA au propus trei amendamente pentru asigurarea varietății de vaccinuri și eliminării intermediarilor, iar acestea au fost respinse de majoritatea parlamentară, proiectul a fost votat și în lectura a doua cu 68 de voturi, asigurate de deputații PSRM-Șor, cei din ”Pro Moldova, Partidul Democrat, PAS și deputații Platformei DA, Vasile Năstase și Stela Macari.

Opinia ta contează. Comentează!