Problema inundării străzilor din Chișinău, la orice ploaie, mică sau mare, rămâne în fază cronică
Social 26 martie 2024, 20:09 | 233

Problema inundării străzilor din Chișinău, la orice ploaie, mică sau mare, rămâne în fază cronică. Drept dovadă, precipitațiile de luni, care au transformat mai multe ulicioare sau chiar segmente mari de stradă în... băltoacă. Echipa noastră de filmare a mers la câteva dintre astfel de sectoare ale orașului și i-a întrebat pe oameni cum, cred ei, că problema poate fi rezolvată în timp util.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "De fiecare dată când plouă, strada Lvov din sectorul Botanica se transformă într-un lac. Drumul de acces a devenit o provocare pentru oamenii care locuiesc în preajma."

Unii trecători ne-au mărturisit că muncesc în această zonă și că zilnic trec pe strada frecvent inundată.

Greu se circulă și în apropierea acestei grădinițe din sectorul Râșcani.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Situația este una precară și în apropiere de grădinița numărul 137 din sectorul Râșcani. Părinții care își aduc dimineață copii sunt nevoiți să meargă sau să-și parcheze mașinile în noroi, pentru ca alternative nu prea există."

Unii părinți spun cu indignare că sunt nevoiți să parcheze neregulamentar pentru că nu au altă opțiune.

Un tablou similar l-am observat și în apropierea Liceului „Traian” din sectorul Botanica.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Așa arată acum drumul care duce spre Liceul „Traian”. Zilnic, zeci de copii, profesori, părinți sunt nevoiți să meargă pe aici pentru a ajunge la școală."

Expertul în dezvoltare urbană, Roman Guneavîi, crede că Primăria orașului ar trebui să aibă o hartă amănunțită cu străzile afectate mereu și să intervină cu toate forțele disponibile. Expertul vorbește și despre necesitatea reformării asociațiilor de locatari.

ROMAN GUNEAVÎI, expert în dezvoltare: "Primăria este responsabilă în acest proces și noi trebuie să întrebăm dacă sunt anumite probleme sau neajunsuri în această direcție. Este și altă întrebare, în privința curților și accesul în curți. Problema este că noi până acum nu am făcut încă reforma pentru asociații."

Am solicitat o informație de la Direcția generală mobilitate urbană cu privire la numărul de străzi reparate în anul trecut și a celor în proces de reabilitare. Purtătoarea de cuvânt a Direcției, Veronica Baltag, ne-a comunicat că va reveni mai târziu cu un răspuns.

Bugetul provizoriu al Primăriei Chișinău pentru anul 2024 prevede alocarea a 394 de mii de lei pentru construcția și reparația străzilor din oraș.

Opinia ta contează. Comentează!