Heliportul de lângă Spitalul republican din Chișinău nu este funcțional
Social 7 martie 2024, 15:56 | 6045

Heliportul de lângă Spitalul „Timofei Moșneaga” din Chișinău, inaugurat în octombrie trecut în cadrul proiectului SMURD-2, nu este funcțional. Administrația spitalului afirmă că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență nu a terminat lucrările necesare pentru buna gestionare a heliportului. De cealaltă parte, responsabilii de la IGSU spun că acesta este gata, doar că nu a fost vreo necesitate pentru folosință.

ANDREI UNCUȚA, directorul Spitalului clinic „Timofei Moșneaga”: 'Heliportul propriu-zis încă nu este inaugurat. Se finalizează lucrările de amenajare a heliportului, care sunt la moment lucrările efectuate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În momentul când IGSU finalizează lucrările atunci acest teren, acest heliport se transmite în gestiunea Spitalului clinic republican pentru gestionare."

În replică, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență spun că patru heliporturi, inclusiv cel de lângă Spitalului „Timofei Moșneaga”, sunt absolut funcționale.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă al IGSU: "O platformă o avem în sectorul Botanica, chiar în detașamentul salvator și pompieri Botanica absolut funcțională, doar că încă nu a fost folosită. O altă platformă o avem în preajma Spitalului republican „Timofei Moșneaga”. De asemenea, este finalizată și se poate ateriza de către elicopterele SMURD în așa fel ca să preia sau să ducă pacienții, iar alte două platforme sunt în municipiul Cahul și municipiul Bălți, de asemenea, în preajma instituțiilor medicale. Conform programului și proiectului heliporturile sunt funcționale. Respectiv ele pot fi utilizate."

Recent, în spațiul public a apărut o fotografie, în care se vede că heliportul de lângă Spitalul republican „Timofei Moșneaga” a devenit loc de parcare. O explicație am primit de la directorul instituției, Andrei Uncuța.

ANDREI UNCUȚA, directorul Spitalului „Timofei Moșneaga”: "Într-adevăr luni, în ziua de luni când suntem acum în lucrări de construcție și reparație și paralele avem și multe transporturi speciale care aduc echipament medical. În acea zi acest transport special care trebuia să se parcheze și să manevreze pe teritoriul instituției deranja mașinile parcate care erau pe teritoriul nostru. Și pentru a debloca acest proces de parcare a mașinilor temporar câteva mașini au fost parcate pe terenul respectiv, care nu este funcțional."

Potrivit IGSU, în anul curent a fost o singură aterizare a elicopterului pentru a prelua un pacient și transportat la Spitalul de urgență. Aterizarea s-a făcut pe stadionul „Dinamo”, care este în preajma instituției respective.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie