Volodimir Zelenski a declarat că așteaptă crearea unei coaliții internaționale pentru livrarea avioanelor de luptă din Occident
Externe 15 mai 2023, 21:12 | 298

Vizită-supriză a președintelui Ucrainei în Regatul Unit. Volodimir Zelenski a declarat că așteaptă crearea unei coaliții internaționale pentru livrarea avioanelor de luptă din țările occidentale care să ajute la apărarea în fața invaziei Rusiei. "Suntem foarte dornici de a construi această coaliție de avioane pentru a oferi Kievului tot sprijinul de care are nevoie", a punctat, la rândul său, prim-ministrul Marii Britanii. De altfel, Regatul Unit este primul stat care furnizează Ucrainei rachete cu rază de acțiune de peste 250 de kilometri.

Volodimir Zelenski a ajuns cu un elicopter la reședința premierului britanic, devenind primul lider străin care s-a întâlnit cu Rishi Sunak acolo, notează The Guardian.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Noi vrem să creăm această coaliție a avioanelor și sunt încrezător în această privință. Am discutat despre asta și în scurt timp veți auzi, cred eu, decizii foarte importante. Dar trebuie să lucrăm ceva mai mult asupra acestora."

RISHI SUNAK, prim-ministrul Marii Britanii: "Vom fi o parte-cheie a acelei coaliții de țări care vor oferi acest tip de sprijin lui Volodimir și Ucrainei. Nu este vorba doar despre oferirea de avioane. Este și despre antrenarea piloților și despre toate acele detalii logistice pe care le implică acest proces. Marea Britanie poate juca un rol important aici."

Volodimir Zelenski a mulțumit pentru tot sprijinul acordat de autoritățile britanice. În același timp, Rishi Sunak a anunțat că Regatul Unit va oferi Ucrainei noi livrări de arme. Solicitat de jurnaliști să comenteze reacția negativă a Kremlinului privind decizia Marii Britnaii de a oferi Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune „Storm Shadow” premierul Sunak a declarat următoarele.

RISHI SUNAK, prim-ministrul Marii Britanii: "Este interesant să auzi asta de la Kremlin. Rusia conduce un atac ilegal și neprovocat asupra oamenilor din Ucraina, comite crime de război îngrozitoare și, așa cum am menționat, Marea Britanie va rămâne fermă în a susține Ucraina și oamenii săi în a se apăra împotriva agresiunii. Vom continua să oferim drone ofensive cu rază lungă de acțiune sau mai mult echipament antiaerian. Va urma mai mult suport."

În ultimele trei zile, Volodimir Zelenski întreprinde un turneu în mai multe capitale europene în căutarea unui angajament militar suplimentar din partea aliaţilor săi în vederea eliberării teritoriilor ucrainene ocupate de invadatorii ruși. În weekend, liderul de la Kiev a ajuns la Roma, acolo unde a purtat discuții cu oficialii italieni în frunte cu premierul Giorgia Meloni, care a promis sprijin total pentru Ucraina, notează Reuters. Zelenski a avut și o discuție la Vatican cu Papa Francisc.

La Berlin, președintele Ucrainei s-a întâlnit cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Zelenski a fost întâmpinat cu onoruri militare.

Volodimir Zelenski a mers într-o vizită neanunțată și în Franța, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul Elisabeth Borne. Lierul de la Kiev a avut o cină de lucru cu președintele francez Emmanuel Macron.

Până în prezent, Kievul a solicitat în repetate rânduri mai multe arme din Occident pentru a se apăra. Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune „Storm Shadow”.

Opinia ta contează. Comentează!