Din ianuarie 2023, vameșii trec pe etape la utilizarea declarației electronice pentru toate regimurile vamale
Social 20 decembrie 2022, 15:51 | 591

Republica Moldova va trece, pe etape, începând cu anul viitor, la utilizarea declarației vamale electronice. Proiectul a fost sprijinit de USAID prin Programul ”Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”, care a oferit un spațiu suplimentar de stocare a datelor. ”Sistemele actuale sunt vechi și ineficiente”, afirmă directorul Programului, David Anderson.

DAVID ANDERSON, directorul Programului USAID MISRA: "De aceea, vom colabora în continuare cu Serviciul Vamal pentru a realiza viziunea de transformare digitală deplină. Pentru a sprijini implementarea e-Declarației, USAID MISRA contribuie la achiziționarea spațiului de stocare a datelor și va susține mai departe eforturile de tranziție ale Serviciului Vamal."

Conducerea Serviciului Vamal a anunțat că instituția a revizuit lista de acte ce urmează să fie anexate la declarația vamală. Mai mult, aceste reforme digitale etapizate vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor prestate cetățenilor și agenților economici, reducerea costurilor și timpilor de perfectare a actelor vamale.

NICOLAE VUTCARIOV, director adjunct al Serviciului Vamal: "În contextul implementării de către administrația vamală a „Mediului fără hârtie”, prin dezideratul de a extinde treptat aplicarea declarației vamale electronice pentru toate regimurile vamale, a fost necesară majorarea capacităților de stocare și memorare a datelor în Data Centrul Serviciului Vamal, iar, ca de fiecare dată, USAID a realizat această necesitate stringentă."

Din 2013, agenții economici pot folosi declarația vamală electronică la export, din 2014 – la import, și din 2017 – la tranzit.

Opinia ta contează. Comentează!