Echipament performant pentru spitale
Social 20 iunie 2023, 19:58 | 511

Douăzeci de aparate performante de anestezie vor ajunge în instituțiile spitalicești din mai multe localități. Potrivit specialiștilor, noile aparate sunt absolut necesare în timpul intervențiilor laborioase. Echipamentul cu o valoare de peste 712 mii de dolari a fost donat de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați și Guvernul Statelor Unite.

Până acum, Institutul de Cardiologie avea în dotare un aparat de anestezie învechit. Noul dispozitiv posedă regimuri de ventilație destinate tuturor pacienților.

NADEJDA CHIRILIUC, șefa secției Anestezie și terapie intensivă: "Ce ține de monitor, este unul performant care ne permite să monitorizăm funcțiile vitale ale pacienților, atât neinvazive, cât și invazive, absolut necesare pentru pacienții în chirurgia cardiacă. Se înregistrează concentrație preparatului care menține anestezia, cât și concentrația de oxigen, pentru a evita alte greșeli legate de concentrația crescută de oxigen, care are un efect nefast asupra membranei alveolo-capilare."

Potrivit specialiștilor din domeniu, noul echipament le va permite medicilor să folosească mai eficient anestezia, în paralel cu monitorizarea parametrilor vitali.

VITALIE MOSCALU, directorul Institutului de Cardiologie: "Posedă posibilități de monitorizare a electrocardiogramei în cinci canale și efectuarea puls oximetriei, o monitorizare invazivă a tensiunii arteriale. Monitorizarea gradului de profunzime a anesteziei, iarăși o performanță pe care o are acest aparataj adus și care a fost așteptat în țara noastră."

KENT D. LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: "Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii internaționali și comunitățile locale pentru a dezvolta capacitățile de asistență medicală și de a asigura accesul continuu pentru refugiații din Moldova și comunitățile care îi găzduiesc."

FRANCESCA BONELLI, reprezentanta Agenției ONU pentru refugiați: "Mulți oameni s-au strămutat din cauza războiului. Mai mult de 100 de milioane în întreaga lume. În acest fel, vrem să marcăm importanța incluziunii, a solidarității."

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "În proiectul nostru de modernizare a instituțiilor medicale, și dumneavoastră știți că un medic este puternic prin echipamentul pe care îl are în deservire, foarte multe din ele sunt donate, pentru că am fost deschiși în această tragedie care se întâmplă în Ucraina."

Dispozitivele vor ajunge la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, la Institutul Oncologic, la Spitalului clinic Bălți, la spitalele din Cahul, Edineț, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Soroca, Fălești, Telenești, Călărași, Cantemir, Criuleni, Nisporeni, dar și la două spitale municipale – Spitalul clinic municipal de copii „Valentin Ignatenco”, și la Spitalul „Gheorghe Paladi”.

Opinia ta contează. Comentează!