Președintele Maia Sandu a avut o intervenție video la summit-ul ONU „Transformarea Educației”, desfășurat la New York
Social 20 septembrie 2022, 15:27 | 581

”Copiii trebuie să aibă o lume, în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte”. Este mesajul președintelui Maia Sandu, transmis aseară, la New York, la summit-ul Organizației Națiunilor Unite „Transformarea Educației”. Maia Sandu a vorbit despre sistemul de educație din Republica Moldova. "70 la sută dintre copiii de zece ani din țările sărace nu sunt în stare să citească un text de bază", a fost unul din semnalele de alarme, trase de către secretarul general al ONU.

Președintele Republicii Moldova a declarat că angajamentul guvernării față de cetățeni, după pandemie, este dublu și se referă la recuperarea pierderilor din educație și la construirea unui sistem mai bun.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Țara noastră mică se confruntă în prezent cu o provocare suplimentară: agresiunea rusă împotriva țării vecine, Ucraina. În Moldova au venit sute de mii de refugiați, iar școlile noastre au primit mii de copii ucraineni, demonstrând dedicația cetățenilor și profesorilor noștri. Vă rog să-mi permiteți să-i onorez și să-i laud pe profesorii noștri dedicați, în fața dumneavoastră. Ei demonstrează zilnic, prin acțiuni, că suntem, într-adevăr, o țară mică, cu o inimă mare!"

Maia Sandu a subliniat că este nevoie de utilizarea pe deplin a resurselor on-line și îmbunătățirea interacțiunilor ”față în față” între profesori și elevi, asigurând o temelie etică solidă pentru întregul sistem de învățământ.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În eforturile noastre de a transforma condițiile profesorului, urmăm trei linii directorii: o mai bună formare a cadrelor didactice - cu accent pe formarea continuă - proceduri de selecție mai bune și recompense adecvate pentru munca lor. O parte din misiunea noastră este, în opinia mea, să lăsăm copiilor noștri o lume mai solidară, o lume în care copiii noștri cooperează între ei, o lume în care profesorii noștri cooperează între ei, o lume în care diversitatea noastră este energia pentru pace, prosperitate, inovație și înțelegere, o lume în care liderii vorbesc despre educație, nu despre conflicte."

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a declarat în discursul său că, în întreaga lume, accentul trebuie pus pe educație de calitate.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "70 la sută dintre copiii de zece ani din țările sărace nu sunt în stare să citească un text de bază. Dragi lideri ai lumii, oamenii voștri, tinerii din întreaga lume, generațiile viitoare fac apel la voi să acționați cu viziune și scop. În primul rând, trebuie să protejăm dreptul la educație de calitate pentru fiecare, în special pentru fete, în orice colț al lumii. Școala trebuie să fie deschisă pentru toți, fără discriminare."

Președintele Republicii Moldova se află într-o vizită de două zile la New York, la lucrările celei de-a 77-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite și urmează să aibă mai multe întrevederi cu demnitari de rang înalt.

Opinia ta contează. Comentează!