Vladimir Putin a depus azi jurământul pentru încă un mandat de şase ani la Kremlin
Externe 7 mai 2024, 18:22 | 843

Vladimir Putin a depus azi jurământul pentru încă un mandat de şase ani la Kremlin, după ce în martie a câştigat un scrutin, despre care observatorii externi au declarat că a fost manipulat masiv, informează DPA şi AFP. Statele Unite nu vor fi prezente la ceremonie, a declarat ieri presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

MATTHEW MILLER: "- Nu vom avea reprezentant la învestitura sa. - SUA vor boicota evenimentul? - Noi vu vom fi prezenții la inaugurare. - Statele Unite îl consideră pe Putin ca fiind ilegitim? - Cu siguranţă, nu am considerat aceste alegeri drept libere şi corecte, dar el este preşedintele Rusiei şi va continua să fie."

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, și-a manifestat opoziția față de participarea unor reprezentanți ai UE la acest eveniment, transmite Agerpres. Franța va fi reprezentată la învestire de către ambasadorul său la Moscova, a declarat luni pentru Reuters o sursă diplomatică franceză. Decizia Parisului sugerează o potențială scindare în tabăra occidentală, în timp ce mai multe țări, inclusiv statele baltice, se opun vehement să-i acorde lui Putin orice formă de legitimitate și, posibil, să submineze astfel Ucraina în războiul său cu Rusia. Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut aliaților internaționali să nu-l recunoască pe Putin drept președinte legitim al Rusiei, relatează Reuters. „Ucraina nu vede niciun temei legal pentru a-l recunoaște ca președinte ales democratic și legitim al Federației Ruse”, a spus ministerul într-o declarație, publicată azi.

Aflat la putere de aproape un sfert de secol şi fără opoziţie, Putin a primit 87,28% din voturi la alegerile din martie. În vârstă de 71 de ani, Putin a dominat viaţa politică din Rusia în ultimii 24 de ani şi încearcă să reconstruiască puterea şi dominaţia Moscovei asupra ţărilor vecine. Forţele armate ruse sunt implicate în prezent în invazia pe scară largă în Ucraina, începută în februarie 2022 la ordinul liderului de la Kremlin.

Putin a modificat Constituţia rusă în urmă cu câţiva ani. După încheierea mandatului în 2030, el va putea candida din nou, pentru încă un mandat ce se va încheia în 2036, când va avea 83 de ani.

Observatorii politici internaţionali aşteaptă cu interes să vadă dacă ministrul de externe Serghei Lavrov va fi desemnat din nou după 20 de ani petrecuţi în acest post. Există de asemenea numeroase speculaţii despre viitorul ministrului apărării Serghei Şoigu, al cărui adjunct a fost arestat recent pentru corupţie, scrie Agerpres.

De la preluarea funcției de președinte interimar în ultima zi a anului 1999, Vladimir Putin a eliminat opoziția politică, i-a alungat din țară pe jurnaliștii cu opinii independente, marginalizând multe persoane din societate. Adversarii regimului au fost fie închiși, fie uciși sau descalificați pe motive procedurale. Putin este cel mai longeviv președinte de la Stalin încoace, dar după mandatul acesta va deveni cel mai longeviv lider rus de la Ecaterina cea Mare, care a domnit în secolul al XVIII-lea, transmite The Associated Press, cutat de TVR Info.

Opinia ta contează. Comentează!