Violența obstetrică în Moldova
Social 6 iunie 2023, 19:53 | 465

Jumătate din femeile care au născut s-au confruntat cu cel puțin o formă de violență obstetrică, deși multe dintre victime nici nu au auzit despre acest gen de abuz. Asta se arată într-un studiu efectuat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, potrivit căruia 68% dintre femeile chestionate afirmă că au fost victimele violenței obstetrice. Este vorba inclusiv de tratament neglijent sau limbaj nepoliticos din partea personalului medical, care a asistat la naștere.

Primul studiu privind violența obstetrică și ginecologică arată că 34% dintre femei au fost supuse cel puțin unei manevre obstetrice, fără a-și da consimțământul sau au fost supuse unui tratament inadecvat din partea personalului medical.

NATALIA COVRIG, director executiv al CPD: "Nu este un subiect nou, după cum am menționat anterior dar este un subiect care a fost lăsat în umbră atât de autorități cât și de către societate foarte mult timp. Nu s-a vorbit despre acest eveniment, a fost ignorat, ceea ce înseamnă că o bună parte din femeile care treceau prin experiența nașterii erau supuse unor tratamente abuzive în timpul travaliului și în timpul nașterii, rămâneau cu aceste experiențe traumatizante pe tot parcursul vieții, fără a vorbi și fără a raporta aceste experiențe și aceste tratamente inadecvate cu care s-au confruntat în procesul de naștere din partea personalului medical."

Peste 65 la sută dintre femei consideră că violența obstetrică și ginecologică se întâlnește frecvent.

ALEXANDRA ERMOLENCO, coordonator proiect, CPD: "Nu avem nicio lege, nicio stipulare despre acest eveniment, respectiv intervenția sau măsurile care urmează a fi luate sunt intensive și sunt foarte multe. Dumneavoastră o să puteți consulta toate aceste recomandări în raportul care urmează să fie lansat."

Folosirea forței și imobilizarea fizică a gravidei în timpul nașterii au fost considerate forme de violență obstetrică și ginecologică de peste 80% dintre femeile chestionate. Învinuirea mamei pentru starea proastă de sănătate a nou-născutului a fost recunoscută drept caz de violență obstetrică de 68% dintre femei. Amenințările, limbajul nepoliticos din partea personalului medical au fost calificate drept formă de violentă de peste 80% dintre femeile chestionate, a mai spus Alexandra Ermolenco.

Experții au constatat că cele mai frecvente cazuri de violență obstetrică sunt înregistrate în rândul adolescentelor și femeilor de la sate, care au născut preponderent în maternitățile publice din centrele raionale.

NATALIA COVRIG, director executiv al CPD: "Ne propunem să cooperăm cu autoritățile publice pentru a ajusta cadrul legal așa încât asemenea experiențe și tratamente să fie diminuate și pedepsite conform legislației."

Sondajul a fost realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Centrul de Analiză și Sociologie „Civis” și este primul studiu de acest gen în Republica Moldova. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 809 femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, care au cel puțin un copil cu vârsta până la șase ani.

Opinia ta contează. Comentează!