Pedepse menținute în apel în cazul Petrenco
Social 12 martie 2019, 20:48 | 1645

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe în dosarul așa-numitului grup Petrenco, care l-a condamnat în 2017 la închisoare cu suspendare. Fostului deputat Grigore Petrenco i-a fost stabilită o pedeapsă definită de patru ani și jumătate de închisoare și a fost recunoscut vinovat în dosarul intentat după protestul din 6 septembrie 2015 din fața Procuraturii Generale. La fel ca în instanța de fond, judecătorii din apel au suspendat condiționat executarea pedepsei pe un termen de probă de patru ani.

Apărătorul lui Petrenco spune că la începutul ședinței a prezentat instanței un comunicat, care a fost trimis Guvernului de Curtea Europeană, potrivit căruia, Înalta Curtea vine cu o propunere de rezolvarea amiabilă a problemei dintre grupul numit Petrenco și instituțiile statului.

Eduard Rudenco susține că instanța de apel le-a refuzat solicitarea de a fi vizualizate probele video din dosar.

Încheierea motivată a acestei decizii va fi eliberată în termen de 30 de zile. Potrivit avocatului, un detaliu interesant este opinia separată care a avut-o un judecător.

Avocatul va contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție. Precizăm că în iunie 2017 membrii aşa-numitului grup Petrenco au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare de Judecătoria Chișinău sediul Râșcani. Amintim că fostul deputat şi alţi opt participanţi la un protest în faţa Procuraturii Generale au fost reţinuţi pe 6 septembrie 2015, fiind învinuiţi de dezordini în masă. După şase luni de detenţie în Penitenciarul nr. 13, în februarie 2016, ei au fost plasați în arest la domiciliu, iar din aprilie trecut sunt cercetați sub control judiciar. La 25 februarie 2019, CEDO a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza Petrenco și alți șase reclamanți versus Republica Moldova. Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015. Potrivit noii practici a CEDO, Președintele Secției a acordat părților un termen până la 30 mai 2019, pentru a decide dacă părțile reglementează sau nu cauza în mod amiabil.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie