Fermierii, din nou în stradă
Social 14 august 2023, 19:37 | 280

Agricultorii au ieșit din nou la proteste. Membrii asociației „Forța Fermierilor”, care s-au adunat astăzi în fața Guvernului, spun că solicitările lor anterioare au fost ignorate de autorități. Manifestația a început cu o oră înainte de ședința Executivului. În timp ce agricultorii își exprimau nemulțumirile, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de hotărâre cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermieri afectați de consecințele crizelor din 2022. La fel, a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, acordat de România pentru susținerea agricultorilor afectați de seceta de anul trecut.

Zeci de fermieri din mai multe regiuni ale țării s-au adunat în fața Guvernului, nemulțumiți de acțiunile autorităților. Agricultorii ne-au spus că revendicările pe care le-au prezentat anterior au fost ignorate, iar unica soluție a fost să iasă, din nou, în stradă.

Anterior, fermierii au cerut să fie aprobate regulamente pentru alocarea compensațiilor pentru producătorii de cereale și repartizarea motorinei din România și să fie impus un moratoriu, până la 31 decembrie, la achitarea datoriilor de către producătorii de cereale mici și mijlocii. De asemenea, Asociația ”Forța Fermierilor” a cerut să fie interzisă executarea silită a obligațiunilor și declanșarea procedurilor de insolvență, dar și să fie create coridoare vamale speciale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor.

Reprezentanții asociației spun că situația din sectorul agricol este una „dezastruoasă”. Se întâmplă din cauza prețurilor derizorii la recolta nouă, costurilor exorbitante de producție și presiunii creditorilor asupra fermierilor.

ION PLĂMĂDEALĂ, preşedinte al Consiliului de Administrare, ”Forța Fermierilor”: "Noi am vorbit despre compensațiile legate de diferența de preț, în legătură cu prețurile actuale la cereale, la producția de grupa I. A doua problemă, cu motorina, pe care agricultorii o așteaptă cu încredere, că ea va veni totuși."

Deși autoritățile au identificat unele soluții, acțiunile durează prea mult timp, spune președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”: "De pe 27 iunie, nu că nu au fost alocați bani, nu că nu a fost repartizată această motorină. Până în ziua de azi nu au fost aprobate măcar aceste două regulamente. Dar după aprobare, durează procedura de publicare, de depunere a dosarelor, de alocare a banilor. Când o să se întâmple chestia asta?"

În timp ce agricultorii își exprimau nemulțumirile, cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România destinat sprijinului agricultorilor afectați de seceta din 2022. De ajutor vor beneficia fermieri a căror recoltă a fost afectată de secetă 50% și mai mult, conform actului de constatare. Guvernul a mai aprobat un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din 2022, în valoare de 200 de milioane de lei.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Acordarea suportului financiar în valoare de 200 de milioane de lei, pentru fermierii micro și mici, și doar pentru culturi de primă grupă, îi va ajuta pe circa 3000 de fermieri. Aceste ajutoare vor facilita prelucrarea a circa 280.000 de hectare de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă."

Ajutorul urmează să fie calculat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, în baza cererilor depuse. Modul de calculare a ajutorului se va efectua după identificarea suprafețelor eligibile per solicitant și a coeficientului de categorie, în funcție de suprafețele gestionate.

Opinia ta contează. Comentează!