Primăriile își doresc sisteme de apeduct
Social 8 aprilie 2024, 20:14 | 256

S-a încheiat etapa de depunere a dosarelor pentru programul „Satul european” ediția 2024. Cele mai multe primării ar vrea ca în localități să fie construite sisteme moderne de alimentare cu apă și servicii de canalizare. Costul proiectelor a fost estimat la 3,78 miliarde de lei, a precizat astăzi ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "315 proiecte sau 42 la sută din toate proiectele, cu un cost de 7,6 milioane fiecare, au fost depuse pentru construirea sistemelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare. Mulțumesc primarilor care au ales să aplice pentru această prioritate, apa în fiecare casă este și prioritatea Guvernului și ministerului."

Alte 161 de proiecte, cu un cost mediu de 4,1 milioane de lei fiecare, prevăd renovarea clădirilor publice, inclusiv asigurarea cu măsuri de eficiență energetică. 113 proiecte, cu un cost mediu de 3,3 milioane de lei, au fost depuse pentru modernizarea infrastructurii sportive și de agrement, iar alte 66 de proiecte, cu un un cost mediu de 2,7 milioane de lei, vizează renovarea caselor de cultură sau a monumentelor istorice.

59 de primării au depus dosarele pentru instalarea sistemelor de iluminat public, cu un cost mediu al proiectului de 1,7 milioane de lei, iar alte 34 de primării care au depus dosarele au drept scop instalarea sistemelor de producere a energiei din resurse regenerabile.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Valoarea totală a tuturor proiectelor, a celor 748 de proiecte este de 3,78 miliarde de lei. Urmează două etape de evaluare a dosarelor. Etapa I: evaluarea administrativă de către oficiul regional de dezvoltare regională și locală, ONDRL. Și etapa doi, evaluarea tehnică și financiară și tehnică a dosarelor."

Ambele etape vor fi finalizate până la sfârșitul lunii iunie curent, a mai spus Andrei Spânu.

Potrivit autorităților, în doi ani de când a fost lansat programul „Satul European” și „Satul European Expres”, au fost construite aproximativ 800 de km de apeduct, 100 de km de rețele de canalizare și 12 stații de epurare, de care deja beneficiază peste 120 de mii de cetățeni. Totodată, au fost construite peste 700 de km de iluminat stradal și reabilitate aproximativ 330 de clădiri publice - grădinițe, școli sau centre de cultură.

Opinia ta contează. Comentează!