ZELENSKI: Forțele ucrainene controlează Kievul și principalele orașe care au fost atacate de armata rusă
Externe 26 februarie 2022, 19:59 | 701

Războiul declarațiiilor liderilor de la Moscova și Kiev continuă! În timp ce Vladimir Zelenski spune că armata ucraineană își apară țara, pământul și viitorul, anturajul lui Vladimir Putin afirmă că Rusia ar putea să restabilească ”pedeapsa capitală”. Asta după ce Putin a declarat zilele trecute că unul din scopurile operațiunii militare în Ucraina este capturarea lui Zelenski și ”aducerea lui în fața justiției”.

După o noapte de foc la Kiev, Vladimir Zelenski a publicat un video din cartierul oficial al capitalei, în care a dezmințit informațiile privind o presupusă capitulare a forțelor ucrainene, dar și zvonurile că el ar fi părăsit Kievul.

VLADIMIR ZELENSKI, președintel Ucrainei: "Bună dimineața, ucraineni! Acum au apărut o mulțime de informații false, cum că aș fi cerut armatei să depună armele și să se evacueze. Așadar, eu sunt aici. Nu vom depune armele! Ne vom apăra statul! Pentru că arma noastră este adevărul nostru, iar adevărul nostru este că acesta e pământul nostru, țara noastră, copiii noștri. Și noi vom apăra toate acestea. Iată așa!"

Ulterior, la orele amiezii, Vladimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene controlează Kievul și principalele orașe, care au fost atacate de armata rusă.

VLADIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Am rezistat și am respins cu succes atacurile inamicului. Lupta continuă în multe orașe și regiuni ale statului nostru. Dar știm ce protejăm - țara, pământul, viitorul copiilor. Kievul și orașele cheie din jurul capitalei sunt controlate de armata noastră. Ocupanții au vrut să blocheze centrul statului nostru și să-și pună marionetele aici, la fel ca la Donețk. Le-am stricat planul!"

Vladimir Putin nu a ieșit cu mesaje noi în adresa Ucrainei și a lui Vladimir Zelenski, deocamdată. În schimb, Dimitri Medvedev, preșdintele partidului de guvernământ, ”Rusia Unită”, și unul dintre cei mai loiali locotenenți ai lui Putin, a criticat dur eliminarea Rusiei din structurile internaționale și a spus că Moscova ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea.

DMITRI MEDVEDEV, preșdintele Partidului ”Rusia Unită”: "Consiliul Europei și APCE au suspendat acum calitatea de membru al Rusiei. O nedreptate sălbatică! Dar este un motiv bun pentru a trânti în sfârșit ușa. În plus, aceasta este și o bună oportunitate de a restabili o serie de instituții importante pentru prevenirea crimelor deosebit de grave din țară, așa cum este pedeapsa cu moartea pentru cei mai periculoși criminali."

Vladimir Zelenski a cerut astăzi ca Ucraina să fie primită în Uniunea Europeană, în contextul invaziei ruse. "Este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată, odată pentru totdeauna, şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE", a punctat liderul de la Kiev.

Între timp, crește ajutorul militar extern pentru Ucraina. Vladimir Zelenski a anunţat astăzi că partenerii săi occidentali livrează noi arme şi echipamente Ucrainei, după o conversaţie avută cu preşedintele Franței, Emmanuel Macron. Olanda va livra Ucrainei 200 de rachete antiaeriene Stinger cât de repede posibil, a anunţat azi Guvernul olandez într-o scrisoare adresată Parlamentului, informează Reuters. Și Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, a anunțat ministrul polonez al Apărării. Mai mult, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele membre ale Alianței analizează posibilitatea de a livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană.

Opinia ta contează. Comentează!