A început festivalul „Cronograf”
Social 23 mai 2019, 21:29 | 1446

La Cinematograful „Odeon” din Chișinău a început aseară cea de-a 15-a ediție a singurului festival internațional de film documentar din Republica Moldova, „Cronograf”. Astfel, timp de o săptămână, publicul va putea vedea 49 de filme înscrise în concurs, dar și documentare care sunt prezentate în afara competiției. La eveniment sunt așteptați spectatori de toate vârstele. Asta pentru că cinematografia este o artă care ne unește, a declarat regizorul Valeriu Jereghi.

Cele 49 de documentare participante la concurs au fost înscrise la cinci secțiuni: „CadRO”, „Producții locale”, „Un LIKE pentru documentar”, „Cu ochii pe Moldova” și secțiunea principală.

Printre susținătorii Festivalului „Cronograf” este și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

La deschiderea festivalului a fost prezentat filmul "Free Solo", o producție americană, care a luat în acest an premiul Oscar pentru cel mai bun documentar. Lungmetrajul este despre prima persoană care a urcat vreodată fără funii sau echipamente de siguranță pe un munte cu o înălțime de până la patru mii de metri. Mulți au rămas impresionați de acest film, unii chiar s-au regăsit în anumite momente.

Festivalul „CRONOGRAF” este organizat la Chişinău din 2001. Evenimentul a apărut la iniţiativa unor cineaşti moldoveni care şi-au propus să animeze viaţa culturală din Republica Moldova şi să aducă mai aproape de publicul autohton documentare de ultimă oră din întreaga lume. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie